LGBTİ+Editörün SeçtikleriKültür-SanatManşetTürkiye

‘Karantina bir şeyler üretme isteğimi kırmadı’

0

Yeşil Gazete olarak Onur Haftası (22-28 Haziran) boyunca sayfalarımızı LGBTİ+ hareketinin içinden çeşitli isimlerle söyleşilere ayıracağız. Bugünkü konuğumuz İzmirli drag queen Nutella Yerlitaş.

Geçtiğimiz haftalarda Nutizm adlı YouTube kanalını açan Nutella ile drag queen olmak üzerine konuştuk.

Drag queen nedir?

Temelde eğlence üzerine kurulu abartılı makyaj ve anlatımlar içeren bir performans sanatı diyebiliriz.

Son birkaç yıldır drag queenlerin şovlarını görüyoruz, insanlar bu performanslara deyim yerindeyse “bayılıyor”, bir yandan da nefret söylemi var bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsun?

‘Drag queen olsun, hemşire olmasın’

Bayılmalarının nedeni güzel vakit geçirip çok eğlenmeleri ve bu eğlenceden mahrum kalmak istememeleri. Bu alanda nefret söylemi daha az diyebilirim, yani kitle zaten belirli aslında: Gelip eğlenmek isteyen insanlar. Eğlence odaklılar. Biz de onlara bunu veriyoruz.

Nefret söylemi meselesinde bakış açısı tamamen toplumun ikiyüzlülüğüyle alakalı. Drag queen olursun okey, şarkıcı olursun okey; öğretmen, işçi, hemşire vs. olursan “aman Allah’ım ahlak elden gidiyor”…

Böyle bakılıyor. Bu korkunç bir durum. Direkt size meslek ataması yapılıyor, kısıtlanıyorsunuz.

‘İleriki hayatımdan besleniyorum’

Nefret söylemi seni de etkiliyor mu? Sahne dışında bir güvensizlik hissediyor musun?

Tedirgin hissediyorsunuz ama bir süre sonra güçlü kalarak bunun üstesinden geliyorsunuz. Bende sahnenin çok etkisi oldu bu durumda.

Böyle bir zamanda -karantina- eğlenceli bir şeyler yapmak sahiden kulağa zor geliyor ama sen kanal açtın, nasıl güçlü kalabildin? Nelerden beslendin?

Bir seyler üretmeliydim temel sebebim buydu. Mekanların kapalı olması sahnede bulunamamak beni üzse de üretme istediğimi kırmadı ve YouTube’a başladım.

Güçlü olma meselesinde başka şansım  yok, güçlü kalmak zorundayım. Bir şeyler için çabalamak iyi geliyor bana, ileriki hayatımdan ve hayallerimden besleniyorum aslında.

Kanalında neler var, neler olacak, interaktifleşmeyi, konuk ya da seyirci almayı düşünüyor musun?

Bir sürü şeyden bahsediyorum aslında. İzleyen kişi konudan bağımsız şeyleri de duyabiliyor, tek bir konuyu yorumlamıyorum genelde. Kitlem büyüyünce ilerde seyirci almayı istiyorum, yakında konuklu videolarım da geliyor. Beraber zaman harcadığım insanları davet ettim ve eğlenceli şeyler çektik.

‘Kendini sevmekle başlamalı’

Drag queen olmak isteyenlere ne önerirsin, nereden başlanır?

Hangi iş olursa olsun severek yapmak çok önemli. Klişe ama böyle. Kendini sevmekle başlanabilir. Kendilerine inanmaları ve kimseyi önemsememelerini önerebilirim çünkü eşsiz bir iş yapıyorsunuz ve her şey size bağlı olmalı.

Drag queenlere bakınca özgüvenli, eğlenceli, hazırcevap ve sözünü sakınmayan personalar görüyoruz. Bu aynı zamanda karakterin olmazsa olmazı mıdır? Yoksa biraz oyunculukla mı ilgili bir şey?

Benim için olmazsa olmazlardan, o an gelişen durumlar şakalar laflar biraz belirliyor bir sonraki cümleyi ve böyle akıp gidiyor aslında. Oyunculuk belki biraz özgüven katar ama yine interaktif bir şekilde bir şey sunmanız gerekiyor. 

Sahnedeki karakter kişiden bağımsız olduğu icin her türlü şey olabilir bence. Gerçek hayatta söylenemeyen şeyleri sahnede söyleyen bir sürü başarılı temsil var önümüzde.

Onur haftası özel mesajın nedir? 

Aşkın sınırsızlığına inanan herkese selam olsun, mutlu Pride’lar!

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.