TürkiyeManşetSağlık

İçişleri Bakanlığı’ndan genelge: Düğünler kucaklaşmasız, halaysız yapılacak

0

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi.

Buna göre düğünler, bulaş riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süresi kısa tutulacak. Genelgede sosyal mesafeye dikkat edilmesi, dezenfektan kullanımı ve şüphe halinde ilgili birimlere haber verilmesi zorunluluğu vurgulanıyor.

Düğünlerle ilgili temel esaslar ise şu şekilde:

  • Düğünlerin yapılacağı mekanların işletmecileri/sorumluları tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekanının misafir kapasitesi, mesafe planına göre belirlenecek.
  • Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri, düğün yapılacak mekanların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak.
  • Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. Ateşi 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel ve sorumlu, tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak.

Gelin ve damat maske takacak

  • Düğün mekanlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak.
  • Her masada yeterli sayıda, en az yüzde 70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.
  • Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması sağlanacak.
  • Karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma yapılmayacak.
    Misafirlerin oturma düzeni, masalar arası en az 1.5 metre, sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak.

Gelin ve damat dışında kimse dans etmeyecek

  • Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama ve sarılma yapılmayacak, mesafe korunacak.
  • Takı merasimi, hediyelerin, düğün mekanının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık gibi bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak.
  • Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Ancak maske kullanmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla bireysel fotoğraf çekimi yapabilecek.
  • Gelin damat hariç, oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak
    Genelge kapsamında düğün yapılacak mekanlarda, gelin damat hariç, kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmayacak. Sadece canlı müzik dahil misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu‘nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.