Kültür-SanatManşetYerel

Diyarbakır’da tarihi mağaraların üzerine kaçak yapı

0
Diyarbakır’ın Eğil ilçesi kırsal Konak Mahallesi’nde Doğal ve Tarihi Sit alanı ilan edilen Paleotik çağdan kalma mağara tip oymalı yer altı yerleşimi üzerinde iki  katlı kaçak yapı inşa edildi.
 
Huri, Mitanni, Urartu, Asur, Med, Pers, Roma İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan mahallede, kilise kalıntılarının yanı sıra şarap kuyuları halen varlığını sürdürüyor.  Mahalle, ilçe merkezine 10 km. mesafede ve üzüm bağlarıyla ünlü. Konak harabeleri olarak bilinen ve özel statü ile koruma altına alınan mahallede, oyulan kireç taşından ondan fazla mağara ve açık yerleşim alanı yer alıyor.

Definecilerin de hedefi olmuştu

MA’dan Lezgin Akdeniz‘in aktardığına göre, Sit alanında kim ya da kimler tarafından yapıldığı henüz tespit edilemeyen iki katlı inşaatın kaçak olduğu öğrenildi. Yine yapımı devam eden bu inşaata yakın noktalarda yeni inşaatların temel atma hazırlığının olduğu görüldü. 
 
Konak Mahallesi’ndeki tarihi kaya yerleşim alanları, geçen yıl da defineciler tarafından tahrip edilmişti.  Definecilerin birçok yerde yaptığı kazı sonucu yerleşim yerinin etrafı ve içi köstebek yuvasına dönüşmüştü. 

You may also like

Comments

Comments are closed.