Kültür-SanatManşet

İspanya’da yeni restorasyon faciası: Meryem’i tanınmaz hale getirdiler

0

1200 euroluk iki müdahale 

İspanyol basınına göre, Barok döneminin önemli ressamlarından Bartolomé Esteban Murillo’nun 17’inci yüzyılda resmettiği ’The Immaculate Conception of Los Venerables’ isimli tabloyu Valensiya’daki özel bir koleksiyoncu restore ettirmek istedi. Koleksiyoncu bunun için bir mobilya restoratörüne 1200 euro ödedi. Sonuç facia olunca ikinci bir girişim yapıldı, ancak bu sefer tablo iyice tanınmaz hale geldi. 

Murillo tablosunun başına gelenler, İsa freski ‘Ecce Homo’ ile restorasyondan sonra ‘pembe yüzlü’ olan 16. yüzyıldan kalma Aziz George heykelini akıllara getirdi. İspanyol sanat tarihçileri yaşananlara tepki gösterdi.

İsa freski ‘Ecce Homo’  restorasyonunun sonucu. 

‘İşleri mahveden yok ediciler’

Galiçya’daki Kültürel Mirası Koruma ve Restorasyon Okulu’ndan Prof. Fernando Carrera, bu tür vakaların iyi eğitimli restoratörlerin önemini ortaya çıkardığını söyledi. The Guardian’a konuşan Carrera, “Bu kişilere restoratör denmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dürüst olalım, onlar işleri mahveden yok ediciler” dedi.

Carrera, ülkedeki mevcut yasaların eğitimi olmayan kişilere de restorasyon izni verdiğini söyleyerek, “Herhangi birinin başkalarına ameliyat yaptığını düşünebiliyor musunuz? Veya eczacılık lisansı olmayan birisine ilaç satma izni verildiğini? Mimar olmayan birinin bina inşa ettiğini?” diyerek isyan etti. Carrera ülkenin kültürel mirasına yatırım yapmasının önemini vurgularken, sorunun bir diğer sebebini de “Mirasın siyasetçilerin umurunda olmaması” diye açıkladı. 

İspanya’nın Estella kentindeki bir kilisede bulunan 16. yüzyıldan kalma Aziz George heykelinin restorasyonu için bir resim ve elişleri öğretmeniyle anlaşılmıştı. Restorasyondan sonra heykelin pembe yüzü ve parlak zırhı büyük tepki toplamıştı.

‘Zannedilenden çok daha yaygın’ 

Bir diğer tanınmış restoratör María Borja da Murillo tablosunun başına gelen türden olayların zannedilenden çok daha yaygın olduğunu söyledi. Borja bu tür vakalardan sadece basına yansıdığı zaman haberdar olunduğunu söyleyerek, “Profesyonel olmayan müdahaleler, sanat eserlerin bozulması ve geri döndürülemez hasar anlamına geliyor” diye konuştu. 

You may also like

Comments

Comments are closed.