TürkiyeManşet

Baro başkanları tüm engellere rağmen Anıtkabir’e ulaştı

0
Fotoğraf: İstanbul Barosu

Baro başkanları, tüm engellemelere ve Ankara girişinde tüm gece yağmur altında polis ablukasında bekletilmelerine rağmen baro seçimleri ve Avukatlık Kanunu‘nda yapılmak istenen değişikliklere karşı başlattıkları yürüşlerini tamamlayarak Anıtkabir’e ulaştı.

Anıtkabir etrafında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.Çok sayıda avukatın destek verdiği baro başkanlarının bulundukları bölgede basın açıklaması yapmasına izin verilmedi.  Başkanlar, Aslanlı Yol’da yaptıkları yürüyüşün ardından Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret etti.

‘İnsanlık dışı bir uygulama’

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, “Bugün savunma adına bir tarih yaşanmıştır. Savunma yürüyüşü ülkenin başkentinde taçlandı” değerlendirmesinde bulundu.

Baro başkanlarının yürütülmemesine ilişkin yazılı bir karar olmadığına dikkat çeken Sağkan, “Defakto bir uygulama ile ‘sizi yürütmeyiz’ dediler. Şiddete uğradık, yağmurda ıslandık, battaniye vermediler, koltuk, çay vermediler. İnsani değerlerden uzak bir 24 saat yaşadık” dedi.

Fotoğraf: AA

‘Tüm dünya duydu’

Bir insana bu şekilde bir tavır gösterilmesinden dolayı utanç duyduklarını söyleyen Sağkan “Birkaç saat sürecek bir eylem bir günden fazla sürdü, dünya bunu duydu. Bunun sebebi biz değildik, polislerdi. Bize destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum, insanlık onuru onlar sayesinde tekrar kurtuldu” ifadelerini kullandı.

Adliyelerde ‘savunma susmayacak’ sloganları

Baro Başkanlarının ve avukatların yürüyüşünün Ankara Başkent kapısı önünde engellenmesi ve polisin müdahalesi pek çok ilde sabah saatlerinde adliye önlerinde protesto edilmişti.

Ankara Barosu avukatları Ankara Adliyesi içinde ‘Savunma Susmadı Susmayacak’ sloganları eşliğinde alkışlarla yürüdü, daha sonra adliye önünde açıklama gerçekleştirdi.

İstanbul adliyelerinde eylem

İstanbul’da da Çağlayan, Bakırköy ve Kartal adliyelerindeki avukatlar eylem düzenledi.  Adliye önünde düzenlenen basın açıklamasında söz alan İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, “Baro başkanlarının oradan çıkarılması başarı değildir. Bu insan hakları ihlali ve ayıp hükümetin üstünde bir not tutmuştur” dedi.

‘Feyzioğlu istifa’

Avukatların baro başkanlarına destek eylemleri aralarında  Batman, Hatay ve Denizli’nin de bulunduğu pek çok ilde devam etti. Eylemlerde “Feyzioğlu istifa” sloganları atıldı.

Anıtkabir ziyareti sonrasında açıklamada bulunan Erinç Sağkan konuşmasının devamında Feyzioğlu ile ilgili de değerlendirmede bulundu. Sağkan “Sayın Feyzioğlu’nun uzun zamandır insan haklarını savunmaktan uzaklaştığını ve bunun karşısında olduğunu görüyorduk. Dün meslektaşları darbedilirken, arkadaşları yerde sürüklenirken yanlarında olmamış bir Barolar Birliği Başkanı ile karşı karşıya kaldık” dedi.

Baro başkanları zordayken gelmeyip olay çözüldükten sonra gelen bir Baro Başkanı’nın tavrı ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Sağkan “Bunu kabul etmiyoruz, onu vicdanı ile baş başa bırakıyoruz” açıklaması yaptı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.