LGBTİ+DünyaKültür-SanatManşet

Dominique Jackson: Bizi kabullenme ya da tolere etme yetkiniz yok

0

ABD’li Pose dizisinde Electra karakterine can veren oyuncu Dominique Jackson‘ın, geçen yıl 28 Eylül’de Ulusal Eşitlik Ödülü‘nü alırken yaptığı konuşmanın bir kısmı, Kaos GL tarafından çevrildi.

Jackson’un 23’üncü HRC (İnsan Hakları Kampanyası) Ulusal Yemeği‘nde yapmış olduğu konuşma, tiyatro oyuncusu ve insan hakları aktivisti Seyhan Arman‘ın sesiyle yayınlandı.

‘Temelde olan cinsiyet değil, insanlık’

Jackson’ın konuşmasının ilgili kısmının Kaos GL tarafından yapılmış çevirisi şu şekilde:

Bugün bu odada bulunan her birinizin bir çeşit ayrıcalığı var. Her birinizin bildiği bir yaşama şekli var. Ben ise ötekileştirilmiş bir kadınım. Karayip kökenli bir kadınım. Trans deneyime sahip bir kadınım.

Ben bir kadınım, ancak bazılarınız bunu görmüyor. Kız ve erkek kardeşlerimin canları yanıyor. Bizler öldürülüyoruz. Aşktan bahsediyoruz, insanlıktan bahsediyoruz… İnsan faktörünü görmek zorundayız. En temelde olan şey insanlık, cinsiyet değil.

‘Size bu yetkiyi vermiyorum!’

Bir başkasına “Seni kabul ediyorum” ya da “(Seni) tolore ediyorum” demekten bahsetmiyorum. Sizin beni kabullenme ya da tolore etme yetkiniz yok. Bu yetkiyi sizden alıyorum. Bana saygı duyacaksınız.

Her gün topluluğumdan birileri ölüyor. Ya HIV ve AIDS‘ten, ya transfobiden ya da homofobiden. Şunu göz önünde bulundurmanızı istiyorum. İnsandan bahsediyoruz. Hepimiz insanız. Bu bir kapsayıcılık meselesi. Ve ben asla ama asla hiçbirinizin saygısı için ricada bulunmam. Bu bir taleptir. Bana beni kabul ettiğinizi söylemeyeceksiniz, bana beni tolore ettiğinizi söylemeyeceksiniz, buna gücünüz yok, size bu yetkiyi vermiyorum.

 

Çevirisi Tuğrul Torun tarafından yapılann videonun kurgusu Güney Zeki Göker‘e ait.

Pose adlı dizi, 1980’li yıllarda, New York‘ta yaşayan Afrika ve Latin kökenli LGBTİ+‘lar ile kendini ikili cinsiyet dışında tanımlayanların gece hayatı kültürüne odaklanıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.