Manşetİklim Krizi

İtalya’da yaza hazırlık: Presana buzulu beyaz branda altına giriyor

0
Fotoğraf: Miguel Medina

Kuzey İtalya’da yer alan Presena buzulu bu yıl da küresel ısıtmadan kaynaklı erimeyi yavaşlatmak için güneş ışınlarını engelleyen beyaz branda altına giriyor.

1993’ten bu yana hacminin üçte birinden fazlasını kaybeden buzulu korumak isteyen İtalyan ekibi, kayak mevsiminin sona ermesiyle birlikte hazırlıklara başladı.

100 bin metrekarelik alan kaplanıyor

Carosello-Tonale şirketinin yöneticisi eden Davide Panizza AFP’ye verdiği demeçte “Bu alan sürekli olarak küçülüyor. Bu yüzden mümkün olduğunca alanı kaplamaya çalışıyoruz” diyor.

Projenin başladığı 2008 yılında 30 bin metrekarelik alanı koruyan ekip, bu yıl 100 bin metrekarelik alana branda yerleştiriyor.

Güneş ışığını yansıtıyor

Panizza yaptığı açıklamada kullandıkları brandanın işlevini “Kaplamalar güneş ışığını yansıtan, dış sıcaklıktan daha düşük bir sıcaklığı koruyan ve böylece mümkün olduğundan daha fazla karı koruyan jeotekstil brandalardan oluşuyor” şeklinde açıklıyor.

Lombardiya ve Trentino Alto Adige bölgeleri arasındaki sınırda işçiler levhaları 2 bin 700 ile 3 bin metre rakımda bir alanı kaplayan uzun şeritler halinde açıyor.

Kaplamaları gerginleştirmek için dağdan aşağı hareket eden işçiler, brandanın kaymamasını sağlamak için bunları birbirlerine dikiyor. Kum torbalarını ise rüzgara karşı çapa işlevi görmesi için kullanıyor.

Avusturya’da da kullanılıyor

Benzer bir buzul kaplama sisteminin Avusturya’da da olduğunu söyleyen Panizza “Ancak brandaların kapladığı yüzey bizimkine kıyasla çok daha küçük” diyor.

Avusturya yapımı brandalar her biri 400 Euro’ya mal oluyor ve takımın takılması altı hafta sürüyor – ve kış tekrar gelmeden önce altı hafta sürüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.