İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Ankara’ya sokulmayan baro başkanları oturma eylemine başladı

0
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarının, baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planına karşı farklı şehirlerden Ankara‘ya yürüyen ve şehrin girişinde polis engeline takılan baro başkanları oturma eylemine başladı. Altı baro başkanı polis barikatını aşmaya çalışırken darp edildi. Aynı saatlerde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve 15 baro başkanı Anıtkabir‘i ziyaret etti.

İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baran Selanik, Twitter’dan yaptığı paylaşımda polisin, şehre girişe izin vermediğini belirtti. Polislerle avukatlar arasında arbede çıktığını belirten Selanik gelişmeleri şu şekilde aktardı:

“Bir polis memurunun Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı’ya yumruk atması sonucu arbede çıktı. Polis, Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz’ı gözaltına almak istedi. Vermedik.

Polis, yoldan yürümek istediğimizde duran araç şoförlerine üstümüze sürmeleri için bağırıyor. Yürümek istediğimizde yeniden engellendik. Çıkan arbedede İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel’e bir polis memuru yumruk atmak istedi ancak yumruk isabet etmedi. Bir baro başkanının gözlüğü kırıldı.

TBB Yönetim Kurulu üyelerinin bir kısmı da şimdi beklediğimiz alana geldi. Metin Feyzioğlu’ndan hala ses yok.”

Baro başkanları darp edildi

MA‘nın aktardığına göre, altı baro başkanı polis tarafından darp edildi.  Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı polis kalkanlarıyla darp edilirken, Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte iki baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçti. Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
 

TBB Başkanı Anıtkabir’e gitti

Yürüyüş yapan baro başkanlarının Ankara’ya girişine izin verilmezken aynı saatlerde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu beraberinde bazı baro başkanları ile Anıtkabir ziyaretinde bulundu. Sosyal medya hesabından Anıtkabir ziyaretini duyuran Feyzioglu “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” dedi. Ankara’ya sokulmayan ve oturma eylemi yapan baro başkanları ise  Feyzioğlu’nun tutumuna ilişkin “Utanç fotoğrafı” yorumunu yaptı.

Anıtkabir ziyaretinden sonra TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile görüşen Feyzioğlu, “Olayları yumuşatmak için devreye girdik. Yürümek haktır. Baro başkanları yürümelidir” dedi. TBB’nin seçtiği yöntemin yürümek olmadığını, kendisinin de yürümeyeceğini belirten Feyzioğlu, Eskişehir yolunda bekleyen baro başkanlarının kente girmesi gerektiğini kaydetti. Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir’e giden baro başkanları da daha sonra, “Anıtkabir’de buluşmayı planlamıştık, ayrışma yok” diyerek ‘Savunma Yürüyüşü’ne katıldı. 

Yürüyüşlerine izin verilmeyen baro başkanlarının başlattıkları oturma eyleminin ardından bir açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erdinç Sağkan ise “Gördüğünüz üzere bu ülkede bir vatandaşın şehrine, başkente girmesine dahi tahammül bulunmamaktadır. İşte görüntü budur, tam da arkanızdadır. Bu ülkede başkente yürüyerek girme hakkınız yoktur artık” dedi.

‘Avukatların cübbelerine düğme vuramazsınız’

Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun da şunları söyledi: “Demokratik hak kullanımı ve hukuki eylemliliği göstermek için geldik bugün. Başkentimize giremiyoruz. Savunmanın doğasında itiraz sorgulama vardır biat yoktur. Halkımızın haklarının temsili için geldik. Çoklu baro kuvvetler ayrılığı ilkesine yakışmıyor. Çoklu baro çoklu yargıyı ve bölünmeyi getirir. Çoklu baro anayasaya hukuka aykırı. Avukatların cübbelerine düğme vuramazsınız. Nisbi temsil adı altında baroları siyasallaştırarak iktidar yanında yandaş ya da muhalif olarak konumlandırırsanız yazık edersiniz. Bu oyunu ortadan kaldırın. Buraya geldik geleli oynanmayan oyun kalmadı.” 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da cübbesini giyerek, oturma eyleminin olduğu yere gitti. Beştaş,  “Barolar yoksa savunma yoktur. Savunma yoksa adil yargılanma yoktur” dedi. ,

Avukatların yol açılana kadar bekleyeceklerini belirtmesinin ardından, hukukçular polis tarafından çembere alındı.

Adalet Bakanı: Açık kapı diyaloğu yürütüyoruz

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iktidarın, baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planına karşı baro başkanlarının başlattığı yürüyüşü eleştirdi. Gül, “Savunma mesleğini geriye götürecek bir çalışmaya asla destek vermeyiz. Arkadaşlarımız, savunmayı daha güçlendiren, avukatların haklarını daha koruyan ve mesleki örgütlenmeyi daha da güçlendiren bir yapı üzerine çalışma yapıyorlar.” dedi.

Gül, barolarla her zaman “açık kapı diyaloğu” yürüttüklerini, baro başkanlarını dinlediklerini dile getirdi.  Gül, Şu anda AKP’nin kamuoyuna açıkladığı bir taslağın olmadığını, tüm görüşleri dinlediklerini, gruplarının, tüm bu önerilere bakarak bir taslak ortaya çıkaracağını kaydetti.

İstanbul Barosu’ndan çağrı

Avrupa’nın en büyük barosu olan İstanbul Barosu, baro başkanlarının Ankara’da karşılaştığı müdahaleye karşı saat 18.30’da baronun önünde toplanılması için çağrı yaptı. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.