LGBTİ+ManşetTürkiye

Dava açıldı: Ajda Ender’in transfobik komşuları yargılanacak

0

Komşularının transfobik saldırıları nedeniyle karantina günlerinde evinden ayrılmak zorunda kalan ve yaklaşık bir senedir evine dönemeyen Ajda Ender‘in komşuları hakkında dava açıldı.

Ender’in avukatı Eren Keskin tarafından, “haksız fiil”, “tehdit” “hakaret” ve ”cinsiyet temelli ayrımcılık” suçlarından 15 Haziran’da açılan davada komşulardan 20 bin TL tazminat talep edildi.

‘Ekonomik şiddet nedeniyle maddi/manevi zarara uğradım’

Yeşil Gazete olarak görüştüğümüz Ender, evine giremediği ve arkadaşında kalmak zorunda kaldığı için hem maddi hem manevi zorluklar yaşadığını ve bunun “ekonomik şiddet” olduğunu söyledi:

Olmayan paramla arkadaşımın kirasına ortak oldum. Temmuz ayından beri, neredeyse bir yıldır evime giremiyorum ve olmayan paramla arkadaşımın evinde para yaratıp kira ödüyorum.  

Ender Türkiye’de cinsiyet temelli ayrımcılığın, kadına karşı şiddetin ve transfobinin sürüp gitmeyeceğini söyledi ve davayı herkese örnek olmak için açtığını anlattı:

Nefret suçu işleyenler görecek ki geri adım atılmıyor, o zaman kendileri geri adım atacak. Irkçılık, ayrımcılık gibi nefret suçları işlemekten vazgeçecekler. Bunu yapmazlarsa bunu yaptırımı hukuktur, cezalarını alacaklardır. (…)

(Nefret suçu işleyenler) Bu gücü kendi işyerlerinde, çevrelerinde gördükleri nefretten ve transfobiden alıyorlar. Ama hiçbir gücün ardına sığınamayacaklarını görecekler çünkü o sığındıkları güç mahkemelerde yok olup gidecektir.”

Salgın zamanında evinin suyunu kestiler

Ender, komşularından gördüğü şiddet nedeniyle Şişli‘deki evine Temmuz 2019’dan bu yana gidemiyor.

Geçen martta komşularının saldırıları, koronavirüs salgını devam ederken Ender’in evinin suyunu kesmeye varmıştı. Bunun üzerine Ender Twitter üzerinden “Bana karşı nefret suçları işleyen suçlular evime beni sokmuyorlar. Trans kadın olduğum için yaşam hakkımı elimden almaya çalışıyorlar” diyerek yardım çağrısında bulunmuştu.

Ender’in bu çağrısı üzerine, #AjdaEnderEvindeKalamıyor etiketiyle sosyal medyada kampanya başlatılmıştı.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.