Gündemİklim KriziManşetTürkiye

Ani sağanaklar şehirleri felç etti, uzmanlar ‘Bu yağışlar Türkiye’nin normali değil’ diyor

0

Bugün İstanbul‘da kısa süreli etkili olan şiddetli yağış ulaşımda ve günlük hayatta sıkıntıya neden oldu. Şehirde bazı evleri su basarken İstanbul’a giriş yapmaya çalışan araçlar Dilovası’nda mahsur kaldı.

Kara yolunun Dilovası kesiminde sağanak nedeniyle kapanan İstanbul istikameti ulaşım, yapılan çalışmaların ardından kontrollü şekilde sağlanmaya başladı. Ankara yönünde ise trafik tüm şeritlerden sağlanıyor. Olay yerine gelen belediye ve itfaiye ekipleri, yollarda oluşan su birikintilerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Kentin Avrupa ve Anadolu yakalarındaki birçok ilçede aniden bastıran yağış, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde devam etti. Aşırı yağmur sebebiyle ana caddelerde ve sokaklarda oluşan su birikintileri, trafikte aksamaya neden oldu. Seyir halindeki bazı motosiklet sürücüleri de üst geçitlerin altında yağmurun dinmesini bekledi. Bazı vatandaşlar ise otobüs duraklarına ve iş yerlerinin tentelerinin altına sığınarak, yağmurdan korunmaya çalıştı. Üsküdar’da etkili olan yağış nedeniyle Marmaray‘da ve otobüslerde yoğunluk oluştu.

Sağanak, Bağcılar’daki Tavukçu Deresi‘nin taşmasına sebep oldu. Derenin yanındaki yolu su bastı. Araç sürücüleri su birikintileri nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti.

Ankara Melike Hatun Camisi’nde Cuma namazı sırasında başlayan sağanak yağış yüzünden vatandaşlar yağmur altında namazını kıldı.

Adana’da bir kadın hastane bodrumunda mahsur kaldı

Adana’da, sağanak nedeniyle alt katları su basan hastanede mahsur kalan bedensel engelli kadın, ekiplerin uzun uğraşları sonucu kurtarıldı.

Öte yandan, şiddetli rüzgar yüzünden çok sayıda ağaç devrildi, ev ve iş yerlerinde su baskınları meydana geldi, sağanak yağış nedeniyle cadde ve otoyollar su ile doldu, çok sayıda araç mahsur kaldı.

Ana kent merkezinde, etkili olan sağanak yağış nedeniyle caddelerden taşan sular, otoyolu doldurdu. Kent merkezinden geçen otoyolda, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte zor anlar yaşadı. Toprakla birlikte çamura dönen yolda, bazı araçlar kayınca maddi hasarlı kazalar meydana geldi. 

Adana kent merkezinde etkili olan sağanak yağışla birlikte denize kıyısı olan Yumurtalık ilçesinde hortum oluştu. Öğle saatlerinde deniz üzerinde görülen hortumun karaya ulaşmadan yaklaşık yarım saat sonra gözden kayboldu. Hortumu gören bazı vatandaşlar, paniğe kapılıp, sahilden uzaklaştı.

Akşam saatlerine dikkat

İstanbul ve çok sayıda kenti etkisi altına alan kuvvetli sağanak yağışların bugün üç bölgede yoğunlaşacağı bildirildi. Tekirdağ, Kırklareli çevresinde başlayıp İstanbul’u içine alan sağanak, günün ilerleyen saatlerinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova, Zonguldak, Bolu çevrelerine ilerleyecek. Bugün 17.00-18.00 sularından itibaren başlayacak yağışın dolu, yıldırım, şimşek ve gök gürültüleriyle kendini göstermesi bekleniyor.

Samsun -Ordu aralığı ile Doğu Akdeniz’de Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye çevrelerinde de ağır kuvvetli sağanak yağışlar bekleniyor. Meteroloji uzmanları halkı yıldırım düşmesi olasılığına karşılık açık alanda olmamaları ve ağaç altına sığınmamaları konusunda uyardı.

Uzmanlar: İklim değişti, bu yağmurlar normal değil

Bu yağışların özelliği; kısa süreli oluşu, aniden bastırması, çok şiddetli yağması, yıldırımlar, şimşekler ve gökgürültülerinin eşlik etmesi ve bir kaç saatin ardından birden durması. Aniden, aşırı bir şekilde yağan yağmurların neden olduğu sellerde ve yıldırım çarpması sonucu insanlar ve hayvanlar hayatını kaybediyor; hortum ve dolu yağışı binalara ve tarlalara/seralara büyük zarar veriyor. 

Boğaziçi Üniversitesi, İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi ve Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Murat Türkeş, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, bir yandan aşırı yağış, seller, yıldırım, şimşek ve hortumlar diğer yanda çölleşme ve kuraklığa yol açan iklim krizinin Türkiye’nin de çehresini değiştirdiğine dikkat çekmişti. Türkiye’nin sıcaklık ve yağış rejiminin değiştiğine, tropikal kuşağın yanı başımızda olduğuna vurgu yapan Türkeş,  son yıllarda yaşadığımız şiddetli yağışlar, fırtınalar, seller, taşkınlar ve hortumlar gibi aşırı iklim olaylarının etki ve sıklığının artacağını kaydetmişti. 

Türkeş, “Sadece yağış rejiminin değil, son 10 yıl önceki 10 yılla karşılaştırıldığında Türkiye’de hortum sayısı ve hortumun görüldüğü alan sayısında da artış var. Bütün bunlar yaşanırken kış kuraklığının sıklığında da bir artış olduğunu görüyoruz” demişti. 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.