EnerjiManşet

Kimya Mühendisleri Odası: Termik santrallerin yeniden açılması izaha muhtaç

0
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yılbaşından bu yana kapalı olan bazı termik santrallerin bir yıllık geçici çalışma ruhsatıyla tekrar faaliyete geçtiğini bildirmesi üzerine  yazılı bir açıklama yaptı.
 
Yeniden açılan termik santralların yarattığı ekolojik yıkıma dikkat çeken Oda, altı ay kadar kısa bir sürede santrallerin yönetmeliklere uygun hale getirilmesinin açıklanmaya muhtaç olduğunu söyledi.

‘Kamuoyuyla paylaşın’

Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi:
 
“İki ünitesinin yeniden işletmeye alınmasına izin verilen Afşin- Elbistan A Santrali’nin, kapasitesinin büyüklüğü ve yakma sisteminin özelliği de dikkate alındığında, kül tutma sistemleri rehabilite edilerek ve iki ünitesinin Baca Gazı Kükürt Arıtma tesisi tamamlanarak nasıl kısa sürede yönetmeliklere uygun hale getirildiği açıklanmaya muhtaçtır.

Şimdi ve daha önce geçici faaliyet izni verilen santrallerde, çevre ile ilgili yükümlülüklerinin yerine getirilmesi amacıyla santral işletmecileri tarafından yapılması gereken yatırımların ilerleme-tamamlanma durumunun ayrıntılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılması yararlı olacaktır.” 

‘Bütün kirleticiler ölçüldü mü?

Kömür santrallarından kaynaklanan gaz halindeki kirleticilerin kükürtdioksit ile sınırlı olmayıp, azot oksitlerin de dikkate alınması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü`nün halk sağlığı açısından daha zararlı olarak gördüğü 2,5 mikrondan küçük partiküller konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları var mıdır?” diye soruldu. 

Kimya Mühendisleri Odası, kömürle çalışan tüm santrallerin etki alanı içerisinde hava kalitesinin ölçülmesi için hakim rüzgar yönü, gerekli mesafeler, çevredeki yerleşim yerleri gibi faktörler dikkate alınarak, maruz kalınan kirliliği temsil edecek şekilde hava kalitesi ölçümü istasyonları kurulmasını ve sürekli olarak ölçülen kirletici değerleri kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.  

Oda ayrıca, santrallerden kaynaklanan sıvı atıkların ilgili yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edildiğinin denetlenmesi ve bu konudaki verilerin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine vurgu yaptı; su kaynaklarının rasyonel kullanımının da konunun diğer önemli bir boyutu olduğuna dikkat çekildi.  

1 Ocak 2020’de Çevre Kanunu gereği filtre takma zorunluluğuna uymadıkları gerekçesiyle, beş termik santral tamamen, bir termik santralin ise kısmi olarak kapatılmış; dokuz kömürlü termik santralin ise filtresiz olmasına rağmen, Ocak 2021’e kadar “geçici faaliyet belgesi” ile çalışmasına izin verilmişti. Çevre Bakanı Murat Kurum, 8 Haziran’da yaptığı açıklamada termik santrallerin tekrar faaliyete başladığını duyurdu.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.