DünyaHayvan HaklarıManşet

Yüksek libidosuyla türünü kurtaran kaplumbağa Diego yuvaya döndü

0
Yüksek libidosuyla neslinin tükenmesini önleyen ve 800’den fazla kaplumbağanın babası olduğu tahmin edilen Diego adlı 100 yaşındaki dev Galapagos kaplumbağası, üreme programına katıldığı ABD‘den doğduğu topraklara geri döndü.

Ekvador Çevre Bakanı Paulo Proano Andrade, sosyal medya platformu Twitter’dan, Diego’nun 14 erkek kaplumbağayla birlikte yerleşimin olmadığı Espanola’da doğaya salındığını duyurdu. Andrade, “Espanola, nesillerini yok olmaktan kurtaran kaplumbağaları kucaklıyor” dedi.

Diego ve diğer kaplumbağaların üreme programına katıldıkları Santa Cruz Adası‘ndan gelişlerinde adanın bitki örtüsüne zarar verebilecek tohumları taşıma olasılığına karşı bir süre karantinada tutuldukları belirtiliyor.

‘Bilimsel araştırma’ için ABD’ye götürülmüştü

Boynunu ve bacakları çıkardığında uzunluğu 1,5 metreye ulaşan 80 kilo ağırlığındaki Diego, ‘bilimsel araştırma’ gerekçesiyle San Diego Hayvanat Bahçesi’ni kuran Dr. Harry Wegeforth tarafından, 1928 ile 1933 yılları arasında Galapagos’a yaptığı ziyaretlerden birinde alınıp San Diego‘ya götürülmüştü. 

1976’da da Diego, kendi neslini kurtarması için San Diego hayvanat bahçesinden Espanola’ya geri getirildi. Ancak yaşlı kaplumbağanın daha sonra ne zaman yeniden ABD’ye götürüldüğü konusunda net bir bilgi yok.

Diego’nun türünden sadece iki erkek ve 12 kişi kaplumbağanın yaşadığı Santa Cruz Adası’nda 1960’ta başlatılan üreme programında ise 2 bin kaplumbağa doğdu. Program kapsamında yeni doğan üyelerin yaklaşık yüzde 40’ının babasının Diego olduğu saptandı. 

UNESCO Dünya Mirası listesinde Galapagos adaları, dünyanın hiç bir yerinde bulunmayan eşsiz bitki ve doğal hayatı barındırıyor. Bölgeye özgü türler arasında bulunan iguanalar ve kaplumbağalar, ünlü doğa bilimci Charles Darwin‘in Evrim Teorisi’ni geliştirmesinde önemli bir rol oynamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.