Doğa MücadelesiManşetYerel

Istranca ormanlarında 17 bin ağaç daha madene feda edilecek

0

Istranca Ormanları‘nda maden şirketleri birbiriyle yarışsa da çevre savunucuları mücadelelerini sürdürüyor. Son olarak bölgede faaliyet gösteren Özberce Madencilik şirketi, kapasite arttırma talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin olumlu sonuçlanması durumunda “kapasite arttırımı” uğruna 17 bin ağaç kesilebilir. Şirketin ÇED için sunmuş olduğu raporda kesilenin beş katı ağaç dikileceği belirtilmiş olsa da Kırklareli Kent Konseyi‘nden Göksal Çidem, değişen ekosistemin eski haline dönmeyeceği uyarısında bulundu. 

Yeşil Gazete’ye konuşan Çidem, bölgede yapılmak istenen tüm madencilik faaliyetlerini yakından takip ettiklerini ve sürecin her aşamasında gerekli hukuki itirazlarını dile getirdiklerini anlattı: 

Koruköy Kapaklı bölgesi en yoğun madencilik faaliyetinin olduğu bölgelerden biri. Şu anda bölgede beş firma faaliyet gösteriyor. Her geçen gün bölgeye daha fazla dosya (madencilik yapmak isteyen firmalar) gelmeye başladı. Gelen dosyaların tamamına yakınında, faaliyetlerin yeraltı su besleme alanları üzerinde yapılması öngörülüyor. Yeraltı su besleme alanı üzerinde olan bölgelerde yapılan patlatmalar da yeraltı sularının kirlenmesine kalitesinin bozulmasına neden oluyor.

Kent Konseyi Çevre Meclisi, 7 Temmuz’da, bölgede madencilik adı altında yapılan doğa katliamına karşı eşzamanlı faaliyetler gerçekleştirecek. Kırklareli’ye bağlı Koruköy ve Kapaklı bölgesinde yerel halk bölgede yapılan ve yapılmak istenen madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak bilgilendirecek. Öte yandan Vize ilçesine bağlı Soğucak Köyü‘nde de bölgenin madencilik dolayısıyla gördüğü hasarın tespiti için bilirkişi incelemesi yapılacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.