DünyaEkolojiManşetSağlık

Yeni araştırma: Mikroplastiklerin havaya karıştığı bir kez daha kanıtlandı

0
Fotoğraf: AP

Bilim insanlarının ABD’nin 11 bölgesinde yapmış olduğu araştırma, tıpkı yağmurun oluşması gibi atmosfere karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikülün inceleme alanlarındaki milli parklara yağdığını ortaya koydu.

The Guardian’dan Valerie Yurk’un haberine göre, Utah Üniversitesi‘nden Janice Brahney bu süreci “plastik sarmalı” diye nitelendiriyor. Plastiklerin parçalanarak, geri dönüşerek ve atmosfere karışarak bu sarmalın içinde kaldığını söyleyen Brahney’e göre, plastiğin bu yolculuğunun ne kadar sürdüğünü ve menzilinin genişliğini kimse bilmiyor.

Kıtalar arası hareket ediyor

Aralarında Great Basin ve Craters of the Moon milli parklarının da bulunduğu 11 farklı lokasyonda incelemeler ve ölçümlemeler yapıldı. Brahney’in ekibi ıslak mikroplastikler olarak anılan maddelerin çoğunlukla büyük kentlerden çıktığını ortaya koydu.

Araştırmaları kuru mikroplastiklerin ise aksine tozlara benzer şekilde davrandığını, sıvılara göre çok daha uzun mesafeler katettiğini, hatta kıtalar arası yolculuk yaptığını gösterdi.

Sağlığa verdiği zarar henüz bilinmiyor

Brahney’e göre araştırmadan elde edilen yeni bulgular, plastik kullanımının azaltılması gereğinin aciliyetini gösteriyor. Mikroplastiklerin insan vücudunda yaratacağı tahribatın boyutu hala kesin olarak bilinmese de, pek çok bilim insanları konunun sağlık açısından yaratacağı tehlikelere değiniyor.

Akciğerlere girip burada tutunabilecek kadar küçük boyutlarda olmaları da astım ve kanser gibi hastalıklarla ilişkili olabileceklerini düşündürüyor.

Plastikler doğada parçalarına ayrılamadığı için atıklar arasında parçalarına ayrılıyor ve mikroplastiklere dönüşüyor. Mikroplastikler atmosfere, daha sonra ise toprağa ve sulara karışıyor.

*

Yeşil Gazete, yaptığı haberler ve yazarlarının yazılarıyla bir süredir konuyu gündemde tutuyor. Daha geniş bilgi için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

Bildiğimiz temiz havaların sonu

Mikroplastikler: Besin zincirinin en tehlikeli halkası

Türkiye’de mikroplastik kirliliğinin durumu gerçekten de bilinmiyor mu?

Kuzey kutbuna mikroplastik yağıyor

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.