SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan’ın yerli ve milli ilaç açıklamasına TTB temkinli: Bilimsel kanıt gerekir

0

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bilim insanları tarafından Covid-19’a karşı ‘yerli sentez ilaç’ geliştirildiği açıklandı. Koronavirüse karşı kullanılan ilaçlardan Falipiravir‘in yerli sentezi olan ilaç, İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi ile Atabay Kimya Firması tarafından sentezlendi. 

 Yerli sentez ilacın ruhsatlandırma aşamasının tamamlanması sonrasında, tedavide kullanılması ve ihraç edilmesi planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilacın ilk örneklerinin  kendisine teslim edildiği toplantıda, Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliştirme alanlarında 17 proje yürütüldüğünü; tüm projelerden netice almayı umduklarını söyledi. 

 Doç. Dr. Güzel de sentezi yapılan ilacın ateşi daha yeni çıkmış hastalarda bile etkin tedavisinin görüldüğünü kaydederek, “Dünyada tedavide öne çıkmış 3-4 ilaç var. Etkili olduğunu bildiğimiz bir ilaç” dedi.

Erdoğan açıklamıştı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Hekimlerimizin Covid-19 hastalığı tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı” demişti.

TTB: Bilimsel kanıtlara ihtiyacımız var

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 Danışma ve İzleme Kurulu üyesi Prof.  Prof. Dr. Kayıhan Pala ise sentezi yapılan ilaca ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Bir ilacın oluşturulması ve ruhsat alması için geçen süreler çok uzun sürelerdir. İlacın çok kolay insanlarda kullanılması alışkın olduğumuz bir durum değil. Bilimsel kanıtlara ihtiyacımız var. Bizim bilgimiz Çin’de bulunduğu Türkiye’de etken maddenin sentezinin yapıldığıdır. Çok uzun sürecek ve kanıta dayalı bilgiler ışığında açıklama yapmak gerekir ama bu bilgiler ne bize ne de kamuoyuna sunulmadı. Bilimsel kanıt olmaksızın bu iddia değerlendirmeye açık iddiadır. Umarız ki bu bilimsel kanıtlar ileriki günlerde sunulabilir.”

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.