DünyaManşet

Seattle’da otonom bölge kuruldu

0

ABD‘nin Washington‘a bağlı Seattle kentinde, Capitol Hill mahallesinde haftalardır polisle çatışan göstericiler otonom bölge kurdu, polis bölgeden çekildi. Seattle Polis Şefi Carmen Best polisin, anti-faşist ve anarşist grupların sekiz günden beri savunduğu bölgeden çekilmesiyle ilgili şu yorumda bulundu: “Bu karşılıklı güven inşası ve şiddetin dozunun azaltılması yolunda atılmış bir adımdı”.

Capitol Hill, ABD tarihinde on yıllardan beri radikal eylemlerin merkezi durumunda. 1970’lerde Seattle’ın Queer mahallesi olan bölgede George Floyd‘un öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler de hız kesmeden devam etti. Polisin çekilmesiyle birlikte bölge, çadırlar, bedava gıda marketleri ve açık sanat atölyelerinin olduğu, geceleri ise açık hava film gösteriminin yapıldığı bir alana dönmüş durumda. “Capitol Hill Autonomous Zone” adını verdikleri bölgeye eylemciler kısaca “CHAZ” diyor.

Eylemciler, Seattle Polis Departmanı’nın dağıtılması, polisin silah, cop ve biber gazı gibi saldırı unsuru olan aletleri kullanmaması, çocuk cezaevlerinin boşaltılması, polislerin okullardan çıkarılması ve polis şiddetinin yerel düzeyde değil, federal düzeyde araştırılmasını talep ediyor. 

Göz yaşartıcı bomba yasağı

Öte yandan, kent yönetiminin geçen cuma, alınan karar doğrultusunda “30 gün boyunca göz yaşartıcı bomba yasağı”nı duyurmuş olmasına rağmen, polis hafta sonu boyunca eylemcilere karşı göz yaşartıcı bomba kullanmaya devam etti.

Seattle Kent Konseyi‘nin gündeminde ise eylemcilerin talepleriyle paralel olarak polis kuvvetlerinin silahsızlandırılması ya da finansmanın kesilmesi bulunuyor. Pazartesi günü de Konsey’den bir isim olan Kshama Sawant, polisin kimyasal gaz ve boğma tekniği kullanmasını yasaklayan bir tasarıyı sundu.

Trump: Çirkin anarşistler

Seattle’da yaşananlarla ilgili Tweet atan ABD Devlet Başkanı Donald Trump ise Washington Valisi Jay Inslee‘ye ve Seattle Belediye Başkanı Jenny Durkan‘a seslenerek yerel yönetimleri bir kez daha tehdit etti:

Aşırı Sol Vali ve Seattle Belediye Başkanı, muhteşem ülkemizin tarihinde görmediği seviyede bir maskaralığın içindeler. Kentinizi geri alın, HEMEN. Oyun değil bu. Bu çirkin anarşistlerin DERHAL durdurulması lazım. ACELE EDİN!

Valileri gösterilere karşı yeterince sert davranmadığı için sık sık eleştiren Trump daha önce de yaptığı konuşmasında Ulusal Muhafızların olayları bastıramaması halinde orduyu göreve çağırma tehdidinde bulunmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.