DünyaManşet

Twitter ABD’de köleliğin kaldırıldığı günü çalışanlarına tatil ilan etti

0

Twitter ve Square (ücretli bir mobil uygulama), ABD‘de köleliğin kaldırılması kutlamalarının yapıldığı Juneteenth gününü (19 Haziran) , çalışanları için tatil ilan etti. Bu, öldürülen George Floyd‘un ardından ülkeyi saran geniş çaplı protestoları müteakip büyük bir şirket tarafından yapılan açılımların en günceli.

İki şirketin de kurucularından ve yöneticilerinden olan Jack Dorsey, duyuruyu Floyd’un cenazesinin yapıldığı bugün (9 Haziran) sosyal medya hesabından yaptı.

Dorsey paylaşımında “Twitter ve Square, Juneteenth’i yani 19 Haziran’ı bundan böyle ABD’de tatil günü olarak benimseyecektir. (O gün) kutlama, eğitim ve bağ kurma günüdür” diye yazdı.

ABD’de, Black Lives Matter hareketine destek çerçevesinde, Amerikan Ulusal Futbol Ligi’nden (NFL) bağımsız dükkanlara kadar küçüklü büyüklü pek çok işletme ve kuruluş, sistematik ırkçılıkla mücadele konusunda sosyal sorumluluk politikalarını gözden geçirdi.

Juneteenth nedir?

Juneteenth, adını İngilizce haziran anlamına gelen June ve 19 anlamına gelen nineteenth sözcüklerinin birleşiminden alıyor. 19 Haziran ise ABD’de köleliğin resmen bittiği tarih.

22 Eylül 1862’de dönemin Başkanı Abraham Lincoln, Amerika Konfedere Devletleri‘nde yaşayan siyah kölelere özgürlüklerini geri veren başkanlık emrini (Özgürlük Bildirgesi) yayınladı. Ancak ülkede iç savaş (Amerikan İç Savaşı 1861-1865) devam etmekteydi ve Teksas, Bildirge kapsamına dahil edilemedi. Bölgede uzun süre otoritesini sağlayamayan Birlik Kuvvetleri 19 Haziran 1865’te Teksas’a geldi ve köleliğin bittiğini açıkladı.

Bu tarih pek çok Afrika kökenli ABD’li için bağımsızlık günü olarak görülüyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.