DünyaManşet

Floyd’un ardından: Onu herkes hatırlayacak

0
REUTERS/Carlos Barria

ABD‘de ırkçı polis şiddeti neticesinde boğularak öldürülen ve ölümünün ardından dünya çapında ırkçılık karşıtı gösterilerin yapıldığı siyah ABD vatandaşı George Floyd‘un cenazesi dün, büyüdüğü ve yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği Teksas Houston’da yapıldı.

Fountain of Praise kilisesinde yapılan törene yaklaşık beşyüz kişi katıldı.

‘O dünyayı değiştirecek’

Törende konuşan George Floyd’un kardeşi Rodney, “Onu dünyanın dört bir yanından herkes hatırlayacak. O dünyayı değiştirecek” dedi.

İnsan hakları avukatı Rev Al Sharpton da yaptığı konuşmasında “George’unki gibi hayatlar, biri onların hayatının diyetini ödemedikçe önemsenmeyecek” dedi ve tüm dünyada devam eden protestoları övdü: “Dünyanın dört bir yanında köle sahiplerinin torunları, köle sahiplerinin heykellerini deviriyor.”

ABD seçimlerinde Demokrat Parti‘den aday olan Joe Biden da törene video aracılığıyla katıldı.

‘Amerika ne zaman ‘en iyi’ oldu?’

Törende Floyd’un yeğeni Brooke Williams, duygusal bir konuşma yaptı:

Merhaba benim adım Brooke Williams. George Floyd’un yeğeniyim. Ve nefes alabiliyorum. Nefes aldığım sürece de Perry (George Floyd) için adaletin tecelli edecek. Öncelikle hepinize George Perry Floyd’un cenazesine geldiğiniz için teşekkür ederim.

Benim amcam pek çok kişi için bir baba, kardeş, dayı ve kuzendi. Adanmış bir aktivistti. İnsanları sözleriyle her zaman etkiledi. Amcamın ruhu bedenini terk ederken polis memuru en ufak bir merhamet göstermedi.

Sana kalkman için yalvardı ama sen bunun yerine daha fazla bastırdın…

Bu sistem neden böyle çürümüş, böyle bozuk olmak zorunda?

Kanunlar, adeta Afrikalı Amerikalılar için işlemesin diye bu şekilde yazılmış. Bu yasaların değişmesi gerekli. Daha fazla nefret suçuna hayır, lütfen! Birileri diyor ki “Amerika’yı yine en iyi yapalım” (Make America great again) İyi de Amerika ne zaman en iyi oldu ki?

New York Borsası’nda saygı duruşu

Floyd’un cenazesi televizyonlar tarafından canlı yayınlandı. Cenazenin gerçekleştiği sırada New York Borsası‘nda da anma yapıldı. Borsa zilinin çalınmasıyla birlikte çalışanlar, Floyd’un, polisin ensesine basması sonucunda nefessiz kaldığı 8 dakika 46 saniyeye boyunca saygı duruşunda durdu.

Floyd’un cenazesi törenin ardından atlı bir arabayla taşınarak Pearland’daki bir mezarlığa, annesinin yanına defnedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.