Hayvan HaklarıManşet

Çin, pangolini geleneksel ilaç listesinden çıkardı

0

Çin, dünyada en çok ticareti yapılan vahşi memeli hayvanlardan pangolinlerin nüfusunu koruma çabaları kapsamında 2020 geleneksel ilaç listesinden “pangolin pullarını” çıkardı.

Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organlarından Global Times gazetesinde yer alan habere göre, Çin Farmakopesi’nde bu yıl pangolinler geleneksel ilaç listesine dahil edilmedi. Pekin yönetimi  5 Haziran’da da pangolinleri koruma seviyesini yükseltmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından resmi bir Farmakope olarak tanınan Çin Farmakopesi hem geleneksel hem de modern Çin ilaçlarını içeriyor. 

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya

Karıncayiyen türüne ait pangolinler, Asya kıtası genelinde yasa dışı ticarete konu oluyor. Çin’de geleneksel ilaç yapımı için kullanılan pangolinlerin pullarında keratin maddesi bulunuyor. Bu pullar, çeşitli hastalıklara iyi geldiği iddiasıyla Vietnam ya da Çin‘de yüksek fiyatlara satılıyor.

Endonezya, Malezya ve Güney Afrika Cumhuriyeti‘nde yaşayan bu hayvanlar, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması nedeniyle koruma altında bulunuyor. Pangolinlere yönelik farkındalığı artırma çabaları kapsamında 2012’den bu yana her yıl şubat ayının 3’üncü cumartesi Dünya Pangolin Günü olarak kutlanıyor.

Koronavirüste ‘geçiş konağı’ şüphesi

Güney Çin Tarım Üniversitesi’nden araştırmacıların şubatta yaptığı bir çalışmada, pangolinlerden alınan bir virüs ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) arasında yüzde 99’luk bir genetik eşleşme keşfedilmişti.

Duke Üniversitesi, Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, El Paso Teksas Üniversitesi ve New York Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacının Science Advances dergisinde yayımlanan araştırmasında da koronavirüsün yarasadan insana bulaşmasında kayıp halkanın pangolin olabileceni öne sürülmüştü. Araştırma, SARS-CoV-2’nin yarasa ve pangolindeki koronavirüslerin bir melezi olduğu ve bu sayede insanlara bulaşabildiğini iddia ediyor. Virüsün iki tür arasındaki alışverişiyle insanları enfekte etmek için bağlanma noktası bulduğu düşünülüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.