Manşetİklim Krizi

Yeni araştırma: Çin’deki emisyonların beşte birinden inşaat sektörü sorumlu

0

Yeni yayınlanan bir araştırma 2015 yılında Çin’in saldığı karbondioksit emisyonlarının beşte birinin binaların inşası ve yıkımı sürecinde ortaya çıktığını ortaya koydu.

Journal of Cleaner Production dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bu durumun sebebi ise hem yapım sırasında çimento, çelik ve diğer gerekli malzemeleri üretim aşamasında hem de proje başladıktan sonra salınan emisyonlar.

İnşaat sevgisi emisyonları artırıyor

Carbon Brief’ten Josh Gabbatiss’in haberine göre Çalışmayı kaleme alan araştırmacılar Çin’deki inşaat sevgisinin ülke emisyonlarına kritik bir katkısı olmasına rağmen yeterince üzerinde durulmadığını söylüyor. Ancak araştırmada bazı eksiklikler olduğunu savunan akademisyenler de mevcut.

2010 yılından bu yana Çin, dünyadaki inşaat sektörünün yarısından sorumlu. Birçok bina da yıkılmadan önce 30 yıl süreyle ayakta duruyor. Yapımları ve bakımlarının dışında yıkım süreci de karbon salımına sebep oluyor.

‘Üretim aşaması dikkate alınmıyor’

Araştırmanın baş yazarları Tsinghua Üniversitesi’nden Weina Zhu, operasyonel ve gömülü emisyon olarak iki çeşit emisyon hesaplama yöntemi olduğunu ve eski araştırmaların daha çok operasyonel emisyonları hesapladığını belirtiyor. Bu da emisyon azaltımında öncelik olarak enerji verimliliği projelerine odaklanılmasına sebep oluyor.

Yapılan yeni araştırmada ise araştırmacılar gömülü emisyonlar odaklanarak yapı malzemelerinin imalatı ve nakliyesi, bina inşaatı, bakımı ve yıkımında gerçekleşen süreçleri de hesaba katıyor. Araştırmacılar, ülkenin emisyonlarında büyük bir düşüş görmek için gömülü emisyonları da hesaba katması gerektiğini belirtiyor.

Giesekam: Veriler gerçeği yansıtmıyor olabilir

Leeds Üniversitesi’nde endüstriyel iklim politikaları alanında çalışma yapan Dr Jannik Giesekam’a göre her ne kadar makalenin ortaya koyduğu öneri geçerli olsa da sayısal verilerin gerçeği yansıtıyor olma ihtimali mevcut.

Çünkü, araştırma emisyonların ölçümünü seçilen bir dizi vaka üzerinden tespit ediyor ve endüstri tarafından hazırlanan veri tabanları da dahil olmak üzere somutlaşmış verileri gözden kaçırıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.