SağlıkKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Diyarbakır’da ikinci dalga endişesi

0

Diyarbakır’da son bir haftalık süreçte koronavirüs tanısı konulan hasta sayısının 300’ü geçtiği bildirildi. İkinci dalga endişesi yaşanan iki pandemi hastanesindeki bire düşürülen klinik sayısı beşe çıkarıldı. Yatak kapasitelerinin dolduğu hastanelerde yeni tanı konulanlar, evlerinde izole ediliyor.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, “Diyarbakır’da artan koronavirüs vaka sayılarına baktığımızda ikinci dalgaya yakın bir durum söz konusu şu an için. Bu hızla devam edersek Diyarbakır ikinci dalgayı da aşacak gibi görünüyor. Nerdeyse vaka sayılarına yetişemez duruma geldik” dedi.

Bayram ziyaretleri, toplu ibadetler sayıyı artırdı

1 Haziran’da hayata geçen kontrollü normalleşme sürecinde oluşan rehavetin vakalardaki artışın nedeni olduğu belirtiliyor. Kentte, merkez ve birçok ilçedeki mahalle ve yerleşim yeri de karantina altında.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya da şunları söyledi: “‘Biz bu işte çok başarılıyız’ algısı yaratıldığı için oluşan rehavet buna yol açtı. Yine bayram ziyaretleri, toplu ibadetler gibi olguların da bu artışta rol oynadığını düşünüyoruz.”

Son 10 günde kentte ciddi bir vaka artışının yaşandığını belirten Yerlikaya, iller arası seyahat kısıtlaması kalkınca diğer illerden bölgeye çok sayıda enfekte hasta geldiğine de dikkat çekti.

Maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığı iller 39’a çıktı

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelede önemli bir tedbir olarak öne çıkan maske kullanımı ise Diyarbakır‘ın da eklenmesiyle 39 ildeki hıfzıssıhha kurulları tarafından sokakta zorunlu hale getirildi. Kent genelinde Covid-19 vakalarının artış gösterdiği Diyarbakır’da, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yarından itibaren maskesiz sokağa çıkmanın  yasaklanacağını duyurdu.

Maske takmadan sokakta dolaşmanın yasaklandığı iller şöyle: Diyarbakır, Kütahya, Kars, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Urfa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Denizli, Düzce, Kastamonu, Muğla, Uşak, Rize, Karabük, Kayseri, Sakarya, Siirt, Dersim, Kırıkkale, Kırklareli, Isparta, Burdur, Konya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Gümüşhane, Bolu, Kocaeli, İzmir, Mardin, Amasya, Malatya, Zonguldak ve Bursa.

Hıfzısıhha Kanunu‘na göre, yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, 250 TL’den bin TL’ye kadar idari para cezası verilebiliyor.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.