ManşetDünyaKültür-Sanat

Banksy, heykeli nehre atılan köle taciri Edward Colston’u çizdi

0

Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy, Bristol kentinde ırkçılık karşıtı protestolar sırasında heykeli yıkılarak nehre atılan köle taciri Edward Colston‘ın resmini çizdi.

Colston’ın heykelinin yıkıldığı tarihi anın resmini çizen Banksy yaptığı açıklamada “İşte hem Colston heykelini özleyenlere hem de sevmeyenlere hitap eden bir fikir. Onu sudan dışarı sürükleyelim, kaidenin üzerine geri koyalım, boynuna ip geçirelim ve protestocuların onu aşağı çekerken gösteren gerçek boyutlu bronz heykellerini yapalım. Herkes mutlu” dedi.

Köle ticaretiyle zengin oldu

Royal African Company’nin bir parçası olan Colston, 1672 yılından 1689 yılına 100 binden fazla köleyi Batı Afrika’dan Karayiplere taşımıştı. Bu yolculuklar sırasında 20 binden fazla kişi sıkışık yolculuklardaki hijyen eksikliğinden dolayı hayatını kaybetmiş ve vücutları denize atılmıştı.

2018 yılında, 1895’te inşa edilen bronz heykelin kaldırılması için düzenlenen bir imza kampanyasına 11 bin kişi destek vermişti. Bristol’da bir kesim heykelin çok daha önce yıkılması gerektiğini söylerken yıkıma tepki gösterenler de oldu.

İçişleri Bakanı Priti Patel heykelin yıkılmasını eleştirirken, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan başkentteki kölelikle ilgili heykellerin de kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.