LGBTİ+Manşet

LGBTİ+’lara bir haftada üç nefret suçu

0

Türkiye‘de yalnızca bir hafta içinde LGBTİ+’lara yönelik üç ayrımcılık ve şiddet vakası yaşandı. Kaos GL‘de yayınlanan haberlere göre, nefret suçları Beylikdüzü, Maçka ve 4’üncü Levent‘te gerçekleşti.

‘Şişeyle yüzüme vurdular’

5 Haziran’da Beylikdüzü’nde iki arkadaşıyla yürüyen Han, arabayla kendilerine yaklaşan bir grup erkek tarafından tacize uğradı. Grup, arabayı Han ve arkadaşlarının üzerine sürdü, Han’a şişeyle saldırdı. Han, yaşadıklarını KaosGL.org’a şöyle anlattı:

Bana laf attı “bacakların çok güzelmiş” diye. Gittiler, tekrardan geldiler ve bu sefer arabayı üzerimize sürdüler. Yine laf attılar. “Hey sen şortlu” diye bana sesleniyorlardı. Arkamı döndüm, gözünün içine baktım “Erkeğin kaşarı” dedi bana. Ardından arabadan hızla indi. Elinde viski şişesi vardı. Şişeyle yüzüme vurdu.

Yüzüme vurunca olayın acısıyla hissetmedim. Gözümün içine kan dolduğunu hissettim. Üstüm başım kan oldu. Yere düştüm, arkadaşlarım çığlık attılar. Ben yerdeyken beni tekmelediler. Ölmek istemiyorum diye ağladım. Bağırdım çağırdım ama hâlâ vurdular. Arkadaşlarımdan biri çok fena çığlık atınca arabaya bindiler kaçtılar.

‘Senin burada oturman yasak’

Maçka Parkı’nda yaşanan olayda ise beş kişilik bir grup Turgay ve arkadaşına saldırdı. 4 Haziran’ı 5’ine bağlayan gece Park’ta yürürlerken beş kişilik bir grup önce “Müziğin sesini açmayın lan i*neler” diye laf attı. Ardından saldırdılar. 

Bir diğer nefret suçunun adresi olan 4. Levent’de, 18 yaşındaki non-binary* Barbaros, semtteki bir börekçide çay içmek istedi. Ancak mekana oturur oturmaz garsonlar yanına geldi ve gitmesini söyledi. “Senin burada oturman yasak” diyen garsonlar Barbaros’u mekandan kalkmaya zorladı:

Ben de “Nasıl yani” diye sordum. Patronun kesin emri var oturamazsın burada dedi. Paramla da mı oturamayacağım dedim. Buraya kalmadım deyip uzaklaştım. Yazıklar olsun dedim. Kalkıp gittikten sonra arkamdan homofobik ve cinsiyetçi küfürler edildi. “Siktir git”, “G*tverene bak” gibi laflar edildi.

*Non-binary, kendini ikili cinsiyet rejiminin dışında tanımlayan kimseler için kullanılıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.