Hayvan HaklarıManşet

Hayvan hakları örgütlerinden Adalar’daki atların kurumlara bedelsiz dağıtılmasına tepki

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Adalar’da faytonların yasaklanmasının ardından fayton sahiplerinden satın aldığı atlar sahiplendirilmeye başlandı. Atlar, satın alma işlemlerinin bitmesinin ardından bir süredir Adalar’daki ahırlarda tutuluyordu. İlk etapta 20 at İstanbul Üniversitesi At Antrenörlüğü bölümüne gönderildi.

Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Atları satın aldık, bakımlarını yaptık, sağlıklarını da kontrol altına aldık. Şimdi atlarımıza iyi bakılacağından emin olduğumuz kurumlara sahiplendiriyoruz” dedi.

Veteriner Hekim Sertaç Duymaz atlarla ilgili yaptığı açıklamada, “Atların ruamla alakalı mallein testleri yapılmış oldu. Bu testler tamamlandı, sonuçları tekrar alındı ve adadan çıkışı gerçekleşti” dedi.

Atların sahiplendirilmesiyle ilgili şartlar da videoda yer aldı. Atlara iyi bakımın yapılacağı ve satılmayacağı ön şartının arandığı sahiplendirme işleminde atların düzenli kontrollerinin yapılacağı belirtildi.

42 hak örgütü: Kabul etmiyoruz

42 hayvan hakları örgüt ve topluluğu, atların fakülteye bedelsiz verilmesine karşı bir açıklama yayımlayarak, bu uygulamayı kabul etmediklerini bildirdi. Faytondan kurtarılan hayvanların “tarım ve hayvancılığın desteklenmesi” kapsamında “yetiştiricilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, yetiştirici birliklerine” bedelsiz verme kararına karşı 63 örgüt ve inisiyatifin imzacı olduğu bir metni geçtiğimiz mayısta  paylaştıklarını hatırlatan örgütler Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslendi.

Yapılan açıklamada 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında bakanlığın korumakla ve sağlık durumlarını kontrol etmekle yükümlü olduğu atlarla ilgili yetkisini kullanma çağrısı yapıldı.

23 Aralık’tan bu yana bakanlığın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne (OIE) gönderdiği toplam 11 raporun hiçbirinde öldürülen at sayısının 105’e çıktığı bildirilmediğine dikkat çekilen açıklamada, yalnızca 81 atın ruam sebebiyle öldürüldüğü bildirilerek, 2005-2020 arası ruam bildirimlerinde de raporlamalarda da eksik bilgiler verildiği kaydedildi.

2011’den beri yalnızca ruam kaynaklı en az 726 at öldü!

Türkiye’de yalnızca Adalar bölgesinde 2011 yılından bu yana en az  726 atın ruam nedeniyle öldürüldüğünü, karantina önlemlerine rağmen hastalığın önlemediğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:  

Hem halk sağlığını tehdit eden hem de korumakla yükümlü olduğu hayvanların en temel haklarını yok sayan atlı faytonculuğa yıllarca göz yuman Tarım ve Orman Bakanlığı bugün, faytonları yasaklayarak atları satın alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bu atların kalan ömürlerini sömürüden uzak bir şekilde tamamlayabileceği rehabilitasyon merkezi için alan göstermek zorundadır. Yıllardır çeşitli nedenlerle devreye sokmadığı asli ve kanuni yükümlülüğünü bu kez ortak bir amaç için paylaşarak İBB yetkisindeki atlar için İBB ile ortak bir protokol imzalamalıdır. “

‘Hazine arazileri sadece yatırım teşvik etmesin’

Hazine’ye ait araziler ve tarım alanlarının bugüne dek “yatırım teşviki” kapsamında sanayicilere ve çiftçilere bedelsiz ve/veya uzun vade-düşük ödeme seçenekleri ile verildiği kaydedilen açıklamada, bu alanların atların sömürülmeden yaşayacağı rehabilitasyon alanına dönüştürülmesi talep edildi.

42 örgütün imzaladığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik ifade edilen talepler şöyle:  

  • Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamunun ilgili bakanlıkları (yetkili kurumların hayvan hakları savunucuları ile paylaştığı bilgiye göre) 1235 at için uygun rehabilitasyon merkezi için alan sağlasın ve bu amaçla İBB ile ortak protokol imzalasın,
  • Tarım ve Orman Bakanlığı bu alanın inşası için katkı sunsun, 
  • Rehabilitasyon alanı inşası sırasında hayvan hakları örgüt ve oluşumları ile birlikte hareket edilsin,
  • Atların mevcut ve gelecekteki durumuna dair tüm süreçler şeffaf bir şekilde yönetilsin.

Geçtiğimiz Nisan ayında İBB Sözcüsü Murat Ongun, faytondan kurtarılan atların durumunu “Şimdi çok daha mutlular” ibaresiyle paylaşmıştı. 

İmzacı örgütler şöyle:

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği,  Hayvan Hakları İzleme Komitesi, Yunuslara Özgürlük Platformu,  Hayvanlara Adalet Derneği, Dört Ayaklı Şehir, Empati Derneği,  VEGvorous, İstanbul Animal Save, Animal Save Ankara, Yıldız Teknik Üniversitesi Vegan Vejetaryen Topluluğu, Yıldız Teknik Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü,  İstanbul Şehir Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü, FMV Işık Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa/ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sempati Cerrahpaşa Kulübü, İstanbul Üniversitesi Hayvanları ve Hayvan Haklarını Koruma Kulübü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hayvan Dostları Topluluğu, Maltepe Üniversitesi Hayvan Dostları Kulübü, Kütahya DPÜ Hayvan Haklarını Koruma Topluluğu, İstanbul Gedik Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü,  Sakarya Üniversitesi Doğa ve Hayvan Hakları Topluluğu,  Galatasaray Üniversitesi Sokak Hayvanlarını Koruma Kulübü, Hitit Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü, Atatürk Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü, İstanbul Medipol Üniversitesi Hayvanları ve Doğayı Koruma Kulübü, İstanbul Aydın Üniversitesi Etik ve Hayvan Hakları Kulübü, İzmir Vegan İnisiyatifi, ODTÜ Hayvan Dostları, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HaykonFed), Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu, Karadeniz Hayvan Hakları Federasyonu, Ege Hayvan Hakları Federasyonu, Marmara Hayvan Hakları Federasyonu, Akdeniz Hayvan Hakları Federasyonu (Kurucular Kurulu), Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, Tiyatro Tanımsız, İstanbul Vegan İnisiyatifi, Yaşam Nöbeti,  HerYerKazDağları, Deneye Hayır Derneği, Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu,  Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.