DünyaManşet

Maskesiz işçinin polis tarafından öldürülmesine Meksikalılar isyan etti

0
Fotoğraf: Reuters

ABD’de George Floyd‘un polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesinin ardından tüm dünyaya yayılan polis şiddetine karşı protestolar Meksika‘ya da sıçradı.

Meksika’da bir inşaat işçisinin maske takmadığı için polis tarafından gözaltı sırasında dövülerek öldürülmesinin üzerine insanlar polis şiddetine tepki göstermek için sokağa çıktı.

Guardian’da yer alan habere göre inşaat işçisi Giovanni Lopez, 4 Mayıs’ta Meksika’nın en büyük ikinci kenti olan Guadalajara’da maske takmadığı için gözaltına alındı. Lopez’in gözaltına alınma anı olay yerinde olan kişiler tarafından videoya çekildi.

Kafa darbesi sonucu hayatını kaybetti

Görüntülerde polisin silahlarla Lopez’i polis aracına girmeye zorladığı, görgü tanıklarının bırakılması için seslendiği görüldü.  Bir görgü tanığının polislere “Sadece maske takmadığı için mi?” sorusuna ise polisten “Direniyordu” açıklaması geldi.

Lopez’in gözaltına alınmasından sonra yakınları karakola giderek kendisini aradı ancak Lopez’in hastaneye götürüldüğünü öğrendi. Hastaneye ulaşan aile, Lopez’in hayatını kaybettiğini öğrendi. Lopez’in otopsi sonucu kafasından aldığı darbe sonucu travmayla öldüğünü ortaya çıkardı.

Validen yalanlama

Jalisco Valisi Enrique Alfaro ise Perşembe günü geç saatlerde yayınladığı video mesajla olayın işçinin yüz maskesi kullanmadığı için gerçekleştiği iddialarını yalanladı. Ancak olayın aslına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Polis şiddetine karşı sokağa çıktılar

Lopez’in polis tarafından maske takmadığı için gözaltına alınıp öldürülmesi Meksika’da polis şiddetine karşı hareketin başlamasına neden oldu. Sosyal medyada “Giovanni için adalet” kampanyası başlatıldı.

Polis şiddetine karşı Guadalajara kentinde sokağa çıkan protestoculara hükûmet binası önünde müdahale gerçekleşti. Protestocular hükûmet binasına girmeye çalıştı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.