ManşetDoğa

Deniz kaplumbağaları Mersin sahillerine yumurta bırakmaya başladı

0

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene şunları söyledi:

“Bugüne kadar Davultepe’de 12 yuva tespit ettik. Daha da çıkışlar devam edecek çünkü üreme döneminin başındayız. Birde bir dönem havalar sıcak oldu ama şimdi ise Haziran olmasına rağmen havalar serin devam ediyor. Bu nedenle anaç çıkışları biraz yavaş gidecek ama Haziran ayının sonuna doğru artacak. Her sene olduğu gibi Davultepe kumsalında 200 yuva beklentisi içindeyiz.” 

Salgın nedeniyle rahat kaldılar

Geçmiş iki yıl içinde yuva sayılarının istedikleri ölçüde olmadığını söyleyen Ergene, “Koronavirus salgını nedeniyle sahiller biraz daha rahat kaldı, insansız kaldı. O nedenle kaplumbağalar da daha rahat yuvalama yapabilecek diye düşünüyorum” dedi. 

Yeşil deniz kaplumbağalarının neslinin tehdit altında olduğuna vurgu yapan  Ergene şunları söyledi: “İki tür deniz kaplumbağası da burada yuvalama yapabiliyor. Özellikle yeşil deniz kaplumbağasının yuvalama yapıyor olması burayı özel kılıyor. Sahillerin Alata, Davultepe ve Kazanlı kumsalları, en çok yuvaladıkları yer. Onlar açısından halen durum kritik. Nesilleri tehlike altında ve bunun korunmasının çok iyi şekilde devam etmesi gerekiyor. Carettalar açısından durum bir tık düzeldi ama onların da nesli halen tehdit altında.”

‘Kumsalları kullanırken dikkatli olunmalı’

Üreme sezonunda vatandaşların kumsalları kullanırken dikkatli olmasını isteyen Ergene, “Pandemi nedeniyle kumsallara çok fazla akın olmasa da bu bölgelerin bazılarına araç girişleri oluyor. Kumsal düzenlemeleri yapılıyor. Bu dönemde bunlar yapılmamalı.  Özellikle tabelaların bulunduğu bölgelerde vatandaşlar çok dikkatli olmalı. Onları mümkün olduğu kadar yerinden oynatmadan, etrafından dolaşarak geçip yürüyüşlerini yapabilir veya denize girebilirler. Aynı zamanda kumsalı temiz tutmak önemli” şeklinde konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.