GündemManşetTürkiye

CHP’li Berberoğlu ile HDP’li Güven ve Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü

0
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları‘nın milletvekillikleri düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde olmamasına karşın, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç üç vekil hakkındaki Yargıtay tarafından kesinleşen cezalarının mahkemede okunmasını istedi. Söz konusu mahkeme kararları Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e onaylanması için gönderilmiş, ancak bekletiliyordu. 

Karar okunmadan önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bunun Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu belirterek, ‘okumayın’ çağrısı yaptı. Bilgiç’in bir aykırılık olmadığını belirtip okuyacağını belirtmesi üzerine usul tartışması açıldı. Partiler adına konuşmalar yapıldı.

CHP’li Altay: Parlamentoya darbe

Altay, “Enis Berberoğlu’nun Yargıtay’da onaylanan cezası ile ilgili AYM’ye başvurusu var. Yani yargılaması devam ediyor. Bu devam ederken bu fezlekeleri okutarak hukuku iğfal etmeyin” dedi. Engin Altay üç fezlekenin apar topar Genel Kurul’a getirilmesini parlamentoya ‘darbe’ olarak nitelendirdi.

Üç milletvekili hakkındaki fezlekelerin Genel Kurul’a getirilmesiyle ilgili lehte konuşma yapan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise şunları söyledi: “Kesinleşmiş yargı kararının AYM ya da AİHM’de yargılamaya konu olması acaba Meclis Başkanlığı’nın, parlamentonun yapması gereken görevi engeller mi engellemez mi buna bakmak lazım. İç hukuk mekanizmasında karar kesinleşmiştir.” 

Cahit Özkan’ı Balyoz davasındaki hukuksuzluklardan bildiklerini belirten HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Bu iktidar darbecidir, bu iktidar hukuku esas almıyor. Bu iktidarın parlamentoyla halk iradesiyle hiçbir işi kalmamıştır” diye konuştu

‘Darbeci AKP’ sloganları 

Tartışmalara karşın Sadi Bilgiç kararları okudu ve üç ismin vekilliği düştü. CHP ve HDP milletvekilleri bunun üzerine ayağa kalkarak dakikalarca sıra kapaklarına vurarak bu kararı protesto etti. HDP “Hırsız darbeci AKP”, CHP Milletvekilleri “Darbeci AKP” “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yeni kurulan partilere milletvekili transferinin önlenmesi için Seçim Siyasi Partiler Yasası değişikliğinin yanı sıra “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısı yapmıştı.

Üç vekilin yeniden cezaevine girip girmeyeceği henüz bilinmiyor. 

KCK anadavası ve MİT tırları davaları  

KCK Ana Davası’nda yargılanan HDP’li vekillerden Leyla Güven altı yıl, Musa Farisoğulları da dokuz yıl hapis cezası almıştı.

CHP’li Enis Berberoğlu ise MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar‘a ilettiği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasını almış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı.  Milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine de karar verilmişti.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.