Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Bakan Koca: Tedbirlere uyulmazsa başa döneriz

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi‘nde video konferansla gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı‘nın ardından açıklamalarda bulundu.

1 Haziran itibarıyla “normalleşme sürecine” girildiğini aktaran Koca, nihai sonuca ulaşılacak yeni bir hayat için planlı adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Bununla birlikte tedbirlerin önemine değinen Sağlık Bakanı, “Tedbirsiz davranmak, tehdidin ortadan kalktığını varsaymaktır. Tedbir şarttır, çünkü tehdit devam etmektedir” dedi. Koca, salgının sona erdiği veya hastalığı ciddiyetinin önemsizleştirilmesi yönündeki algıların yaratacağı tehlikelere de değindi:

Bugünlerin kendine özgü zorlukları şu üç zorluktur. Birinci zorluk, salgının sona erdiği inancıdır. Mücadelemizde karşılaşacağımız ikinci zorluk, tedavide elde ettiğimiz başarıya güvenerek hastalığın ciddiyetinin unutulmasıdır. Bize zorluk çıkaracak üçüncü husus, risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir. Bu üç zorluk bugünlerin sınavıdır.

‘İkinci dalga beklenmiyor’

Koca, sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığı 1 Haziran itibarıyla tedbirlere uyulmaması halinde hastalığın daha fazla yayılma imkanına kavuşacağının altını çizdi:

Salgına karşı koruyucu kalkanımız, bizi neredeyse dokunulmaz kılacak tedbirimiz bellidir. Evden çıktığımızda maskemizi mutlaka takacağız, karşılaştığımız veya bir arada olduğumuz insanlarla aramıza 1.5 metre mesafe koyacağız. Ve el temizliğine normalde olduğundan daha fazla önem vereceğiz.

Maskenin sosyal mesafenin ihlali için gerekçe olmaması gerektiğini vurgulayan Bakan vatandaşlara, 1.5 metre mesafe kuralına uymayı zorlaştıran sosyal ortamları yetkili kurumlara bildirmeleri çağrısında bulundu.

Fahrettin Koca, restoranlarda iki üç kişinin bir arada oturmamasını, dolmuş ve otobüslerde boş koltuk kuralına riayet edilmesini, toplu taşıma araçlarına maskesiz binilmemesini ve pazar yerlerinde kurallara uyulmasını talep etti.

Tedbirlere uyulmaması halinde başa dönülebileceğini söyleyen Koca, bununla birlikte ikinci bir dalganın beklenmediğini kaydetti.

‘AVM’lerde üç saatten fazla kalmayın’

Kontrollü sosyal hayat dönemine ilişkin Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan rehbere değinen Koca, rehbere göre salgın boyunca alışveriş merkezlerinde nasıl davranılması gerektiğine dair şu bilgileri verdi:

AVM girişlerinde kalabalık oluşması önlenmeli, mesafe kuralının ihlaline yol açmayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Bilim Kurulumuz AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılmasını, ateşi yüksek veya hasta görünümlü kişilerin içeri alınmamasını tavsiye etmektedir. Tüm iş yerleri ve kapalı ortamlara girişte bu tedbirin uygulanması gerekli bulunmaktadır.

Bakan, ayrıca AVM ve benzeri kalabalık ortamlarda üç saatten fazla kalınmaması tavsiyesinde bulundu.

‘Kara görüldü ama deniz durulmadı’

Hastanelerin olağan hizmetlerine dönmeye başladığını söyleyen Koca, son vakanın tespit ve tedavisine kadar riskin devam edeceğini söyledi ve “Kara görülmüştür ama deniz durulmuş değildir. Yakalanmaktan kaçınacağımız olası dalgalar var” dedi.

Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarının son üç haftadan bu yana her gün giderek düştüğüne de işaret eden Koca şu değerlendirmede bulundu:

Test sayısının bugün artışına bağlı olarak, sadece semptomu olan hastalara değil, OSB ve benzeri birçok bölgede, filyasyon taramalarını giderek artırdığımız için vaka sayısı da test sayısı ile doğru orantılı olarak düne göre artmış görünüyor.

24 saatte 24 kişi hayatını kaybetti

Bakan Koca, vaka sayılarıyla ilgili 3 Haziran verilerini de paylaştı.

Buna göre, dün 52 bin 305 test yapıldı, 867 kişiye Covid 19 tanısı konuldu. 24 hasta vefat etti, 931 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 2 milyon 155 bin 349, vaka sayısı 166 bin 422, vefat sayısı ise 4 bin 609 olarak kayıtlara geçti.

Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 612, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 261, iyileşen hasta sayısı da 130 bin 852 oldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.