Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Osman Kavala için Avrupa Konseyi’ne başvuru yapıldı

0

İki buçuk yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan insan hakları savunucusu Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği ‘derhal beraat’ kararının Türkiye hükümeti tarafından uygulanmasını sağlamak için Avrupa Konseyi’nin karar alma organı olan Bakanlar Komitesi’ne başvuruldu.

Başvuru; Uluslararası Hukukçular Komisyonu (ICJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi (TLSP) tarafından yapıldı.

4 Haziran’daki toplantı için çağrı

Kurumlar Komite’nin 4 Haziran’da gerçekleşecek toplantısında Kavala’nın serbest bırakılması ve hakkındaki suçlamaların düşmesi için Ankara’ya çağrı yapmasını talep ediyor.

Aynı zamanda, toplantıda devam eden tutukluluğun Avrupa Konvansiyonu’nun 46’ncı maddesinin ihlali anlamına geldiğinin ve koronavirüs salgınının serbest bırakılmasının aciliyetini gerektirdiğinin söylenmesi istendi.

Gezi Davasındaki savunmasından. Çizer: Tarık Tolunay

‘Tutukluluğu yasa dışı’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, konuyla ilgili açıklamasında “Avrupa Mahkemesi, Kavala’nın tutukluluğunun yasadışı olduğuna hükmetti ve onların bağlayıcı kararı, Türkiye’nin kendisini derhal serbest bırakmasını gerektiriyor” dedi.

Sinclair-Webb, “Bakanlar Komitesi, 4 Haziran’daki toplantılarında Türkiye’ye bu karara uyması için baskı yapmalı ve hiçbir Avrupa Konseyi üyesinin insan hakları savunucularının susturmaması gerektiği konusunda açık bir mesaj vermeli” diye konuştu.

‘Kararlar siyasi’

ICJ’nin Avrupa ve Orta Asya Programı Direktörü Róisín Pillay da, Kavala’nın tutukluluğunun AİHM kararına rağmen devam etmesinin ‘kararların, siyasi saiklerle alındığının göstergesi olduğunu’ belirtti.

Pillay, “Kavala’nın serbest bırakılmasını engellemek için ortak bir resmi çaba var. Avrupa Mahkemesi’nin kararından bu yana, Türkiye Kavala’nın insan haklarını ihlal etmeyi sürdürdü” ifadelerini kullandı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.