Avrupa'da Yeşil DalgaManşetYeşillerden

Avusturya’da Yeşiller Partisi’nin önerisiyle Nazi yanlısı anma töreni yasaklandı

0

Avusturya Parlamentosu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan’ı yöneten faşist Nazi yanlısı Ustaşa hareketinin yüceltilmesi için bir yer haline gelen Bleiburg‘daki yıllık toplantıyı yasaklama kararı aldı.

Adriatic Report’ta yer alan habere göre Yeşiller Partisi tarafından sunulan önerge Başbakan Sebastian Kurz’un Muhafazakar Partisi’nin de aralarında bulunduğu neredeyse tüm siyasi partiler tarafından desteklendi. Aşırı sağ görüşteki Özgürlük Partisi ise karşı oy kullandı.

Anma sırasında nefret söylemi

Etkinlik Mayıs 1945 tarihinde Bağımsız Hırvatistan Devleti’nin (NDH) yenilgisinden sonra Avusturya’ya kaçan Nazi müttefiki asker ve sivillerin burada Yugoslav partizanları tarafından öldürülmesini anmak için gerçekleştiriliyordu.

Önceki yıllarda bu anma törenine on bine yakın kişi katılmış, katılımcılar törende neo-Nazi sloganları atmış ve nefret söyleminde bulunmuştu. Avusturya İçişleri Bakanlığı, etkinliğin yanı sıra Ustaşa hareketinin sembolü olan U harfi içerisinde el bombası illüstrasyonunun da kullanımını yasakladı.

Bu yılki anma töreni Avusturya’daki koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle Bosna-Hersek’in başkenti Saray Bosna’da gerçekleşmişti. Saray Bosna’da pek çok kişi etkinliğin ülkelerinde gerçekleşmesine tepki göstermişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.