Kültür-SanatManşet

Enstalasyon sanatçısı Christo hayatını kaybetti

0

Binaları giydiren adam olarak tanımlanan sanatçı Christo, 84 yaşında New York’taki evinde hayatını kaybetti. Sanatçının resmi Facebook sayfasından yapılan açıklamaya göre sanatçının ölüm nedeni doğal sebepler. Sayfada şu ifadeler kullanıldı: 

Christo 1958’de yazdığı bir mektupta ‘Güzellik, bilim ve sanat her zaman kazanır’ demişti. Bu sözlerine sıkı sıkı sarılıyoruz bugün.”

Paketlenmiş Reichstag / Berlin- 1995

Üretimlerini eşi Jeanne-Claude ile birlikte yapan ve genellikle ünlü yapılar üzerinde yaptığı enstalasyon ile tanınan Christo, Berlin’deki Reichstag ile Paris’teki Pont-Neuf köprüsü üzerinde çalışmıştı. Christo Vladimir Javacheff adıyla Bulgaristan’ın Gabravo kentinde 1935 yılında dünyaya gelen sanatçı Avusturya, İsviçre ve eşi Jeanne-Claude ile tanıştığı Fransa’da yaşadı.

Jeanne-Claude 2009’da 74 yaşında ölene dek de birlikte çalışmaya devam ettiler. O günden bu yana Christo çalışmalarını tek başına sürdürdü. 

‘Geride hiçbir şey bırakmamak cesaret ister’

Birlikte devasa yapıları dönüştüren ikili anıtsal nitelikte işlerini yaparken çevreci gruplarla birlikte hareket ettiler, çevresel etki değerlendirme raporlarını göz önüne alarak, uzmanlarla birlikte çalıştılar. Christo, “Sanatçılar – ve her şeyden önce mimarlar – kalıcılık arıyorlar. Ben yapmıyorum. Hiçbir şey bırakmamayı seviyorum. Bu cesaret ister ” demişti. 

Çevre için yeni bir bakış açısı yaratmayı amaçlayan sanatçı, doğanın bir kısmına ‘geçici olarak müdahale’ ederek bunu sağladığını belirtiyordu.  ‘Çevre Sanatı’  anılan çalışmalarında bir Volkswagen otomobili (1963), binaları (1967-68, 1971-95), bir çeşmeyi (1968), bir ortaçağ kulesini (1968) kıyıyı ve kayaları (1969), adaların etrafını (1980-83) ve ağaçları (1997-98) sentetik kumaş ile kapladılar.

Surrounded Islands.

Söz konusu bütün yapıtlar, bir ila üç hafta gibi sınırlı bir sürenin ardından yeniden eski haline çevrildi, kullanılan malzemenin tümü geri dönüştürüldü. Florida’da adaları çevreledikleri ‘Surrounded Islands’ projesini yerleştirmeden önce, çalışanlar 11 adadan 40 ton çöp toplamıştı. 

Seine Nehri üzerindeki Pont-Neuf ‘paketlemesi’/ 1985

Paris’teki Zafer Anıtı çalışması yarım kalan Christo yaşasaydı bu son eserini Eylül 2021’de gösterime açacaktı. Sanatçının istekleri doğrultusunda bu işin tamamlanıp belirlenen tarihte açılacağı duyuruldu. 

You may also like

Comments

Comments are closed.