ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEnerji

AKP Denizli Milletvekili: Avdan termik santrali durduruldu

0

AKP Grup Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan, düzenlediği basın toplantısında Denizli’nin Tavas ilçesinde yer alan Avdan Köyü’nde yapılması planlanan 300 MW’lık termik santral projesinin durdurulduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan ile ilgili Enerji Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ile görüşme yaptıklarını söyleyen Özkan, “Yaptığımız görüşmeler çerçevesinde Tavas Avdan bölgesine yapımı planlanan termik santrali projesi durdurulmuştur” ifadelerini kullandı.

‘Yerleşim yerlerine çok yakın’

Özkan yaptığı konuşmada “Planlanan santralin su havzalarına yakınlığı, su depolarının bulunduğu bölgede olması, yerleşim alanlarına çok yakın mesafede olması yani yasal şartları etkin alan 3 kilometreden daha yakın olması nedeniyle ve özellikle sağlık ve ulaşım altyapısı ile tarım alanları dikkate alındığı zaman ÇED açısından şu anda yapılması uygun değil” dedi.

Zeytinci: Kesin açıklama bakanlıktan gelecek

Avdan Platformu sözcüsü Cüneyt Zeytinci ise Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada kesin kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak açıklamayla belli olacağını söyledi.

Bakanlık tarafından herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten Zeytinci, “Açıklanan ÇED raporuna halk, kendilerine sunulan 10 günlük süre içerisinde itirazlarını sundu. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu itirazları değerlendirerek ‘ÇED Olumlu’ veya ‘ÇED Olumsuz’ kararı alması gerekiyor” dedi.

‘Açıklamada kamuoyunun çabası etkili oldu’

Milletvekili ve Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamanın olumlu bir gelişme olduğunu belirten Zeytinci, “Uzun süreden bu yana Denizli’deki çok farklı kişi ve kurumlar projeye karşı açıklamalar yapıyor ve yapılmasına itiraz ediyor. Bu açıklamada bütün kamuoyu baskısının etkili olduğunu düşünüyorum. Umarım bu duyarlılık Bakanlık tarafından da dikkate alınır” dedi.

ÇED Raporu Bakanlık önünde

Santralin Avdan’a 772 metre, Adamharmanı’na 1.6 km, Narlı’ya 3, Kayapınar’a 4.5, Tavas’a 24, Kale’ye 15.4, Karacasu’ya 23, Denizli Merkeze ise 28.5 km kuş uçuşu mesafede inşa edilmesi planlanıyordu.

Santralin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanmış, son şekli İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunmuş ve rapor nihai kabul edilmiş ve itiraza sunulmuştu. Proje şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararını bekliyor.

Avdan Platformu kuruldu

Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santralin, çevreye ve sağlığa vereceği zararlardan endişe duyan Denizlililer projeye karşı birlikte mücadele yürütebilmek adına Avdan Platformu’nu kurmuştu.

Platform, bölgede yaptığı incelemeler üzerine projenin oradaki ekosisteme, kültürel varlığa, yaşayan insanların sağlığına olası etkileri üzerine raporlar hazırlamış ve bilgilendirmede bulunmuştu. Platform ayrıca gerekli hukuki mücadeleyi yürüteceklerini belirtmişti.

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.