DünyaManşet

ABD’de ırkçı polis şiddetine öfke dinmiyor: Adalet yoksa barış da yok

0
Fotoğraf: Twitter/ spiltcoco

George Floyd‘un geçen çarşamba polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmesinin ardından, olayın yaşandığı ABD‘nin Minneapolis kentinde olaylar durulmuyor.

Floyd’un ölümüyle başlayan protestolar dün üçüncü gününe girdi. Kentte pek çok bina ateşe verilirken, Chicago, Los Angeles ve Memphis başta olmak üzere pek çok kentte polis şiddeti protesto edildi.

Olayın yaşandığı Minneapolis’te ise göstericiler üçüncü bölgede bir polis karakolunu ele geçirdi. Eyaletteki Ulusal Muhafız birlikleri, gösterileri bastırmak için Acil Durum ilan edilen Minneapolis’e gönderildi. Dünkü protestolarda polis, üçüncü bölge karakolunun etrafında toplanan kalabalığa karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanmış, ancak içeri girmeyi başaran göstericiler burayı ve çevresindeki iki binayı ateşe vermişti.

Fotoğraf: Twitter/ @spiltcoco

Kentin polis şefi John Elder  de bir basın toplantısı düzenleyerek protestolar esnasında çıkan çatışmada bir kişinin vurularak öldürüldüğünü, yağma ve ateşe verme hadiselerine karışan beş kişinin ise gözaltına alındığını bildirdi. Elder, olaydan dolayı çok üzgün olduklarını ve kentteki güvensiz ortamın oluşmasında kendilerinin de payının bulunduğunu kabul ettiklerini söyledi.

Eylemlerin üçüncü gününde ülkeye yayılan yayılan gösterilerde siyah gruplar “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atarken, Los Angeles‘ta protestocular bir otoyolu kapattı,  New York’ta da sokaklara döküldüler.

Beyazlar nöbete başladı

Diğer yandan kendilerine “Ağır silahlı denetçiler” adını veren bir grup beyaz Amerikalının da yerel işletmelerin dışında nöbet tutmaya başladıkları anlar kameralara yansıdı.

Diğer yandan kendilerine "ağır silahlı denetçiler" adını veren bir grup beyaz Amerikalının da yerel işletmelerin dışında nöbet tutmaya başladıkları anlar kameralara yansıdı.

Trump’dan protestoculara: ‘Haydutlar…’

ABD Başkanı Donald Trump ise protestocular için “Haydutlar” sıfatını kullandı ve Twitter hesabından “Yağma başlarsa, ateş açma da başlar” diye yazdı. Twitter, Trump’ın bu mesajını “şiddetin yüceltilmesine ilişkin Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle” kısıtladı.

Bu arada  CNN için Minneapolois’ten olayları aktaran siyah muhabir Omar Jimenez, ekibiyle birlikte canlı yayın sırasında gözaltına alındı. Jimenez daha sonra serbest bırakıldı. Jimenez’in beyaz olan ekip arkadaşı, kendisinin değil onun gözaltına alınmasının, ABD’deki ırkçılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Katil polis daha önce de 20 şikayet almış

Cinayeti işleyen Chauvin hakkında polislik yaptığı süre boyunca defalarca resmi şikayet geldiği ve hakkında dosyalar tutulduğu öğrenildi. Bunlar arasında, 2006 ve 2008 yıllarında iki ateş açma olayı da bulunuyor. NBC News, buna rağmen Chauvin’in hiçbir zaman disipline sevk edilmediğini ve hakkında yasal işlem yapılmadığını duyurdu.

Chauvin Floyd’u silahsız olmasına rağmen kelepçelemiş ve gözaltına almak üzere yere yatırdığı sırada diziyle boğazına bastırarak boğularak ölmesine neden olmuştu. Floyd ölmeden önce, dakikalar boyunca nefes alamadığını söylemişti.

‘Yasadışı göçmen’ artık yasak

Bu arada ülkede yeniden başlayan ırkçılık tartışmalarının etkisiyle olduğu düşünülen bir karar New York‘dan geldi. Kentin belediye meclisi, olumsuz yüklü olduğu için eleştirilen yabancı (alien) ve “yasadışı göçmen” sözcüklerinin yasal belgelerde kullanılmasını yasakladı. Buna göre bundan sonra resmi belgelerde bu sözcüklerin yerine “vatandaş olmayan” (noncitizen) sözcüğü kullanılacak. Karar oy çokluğuyla alındı.

Meclis üyelerinden Francisco Moya kararla ilgili olarak “Kelimeler önemli. Kullanmayı seçtiğimiz kelimelerin etkileri ve sonuçları var. Şehir olarak, kelimelerimizi insanları canavarlaştırmak ve toplumu bölmek yerine herkesi ‘insan’ olarak kabul edecek şekilde seçmeliyiz” yorumunda bulundu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.