DünyaManşet

Pekin’in Hong Kong üzerindeki etkisini artıracak ulusal güvenlik yasası onaylandı

0
Fotoğraf: Lam Yik Fei /NY Times

Çin Parlamentosu, Hong Kong‘un siyasi bağımsızlığını büyük oranda ortadan kaldıracağı belirtilen ulusal güvenlik yasasını büyük çoğunlukla onayladı.

Ulusal Halk Kongresi’nde yapılan oylamada 2 bin 878 vekil yasaya destek verirken sadece bir vekil karşı çıktı. Çekimser oy sayısı ise altı oldu. Ayrıntılarının önümüzdeki haftalarda belirginleşeceği yasanın Eylül ayı öncesinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Ayrılıkçı eylemlere müdahale yasallaşıyor

Yasa, Çin Parlamentosu’na Pekin’in terör veya ayrılıkçı olarak nitelendirdiği eylemlere karşı bir yasal çerçeve oluşturma ve mekanizmalar devreye sokma yetkisi veriyor. Yasada Çin’in ulusal marşına saygısızlığın suç sayılması gibi maddeler de yer alıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi Pazar günü yaptığı açıklamada ulusal güvenlik yasasının “Hong Kong’daki yoğun dış müdahale ve yerel hükümetin kendi yasalarını çıkarması karşısındaki engeller” nedeniyle acil öncelik haline geldiğini belirtmişti.

Hong Kong’un lideri yasayı destekledi

Yabancı güçlerin Hong Kong‘a müdahale etmeye hakkı olmadığını dile getiren Carrie Lam, taslağın Hong Kongluların temel haklarını tehdit etmeyeceğini iddia etti.

Hong Konglu lider hiçbir ülkenin yasal güvenliğinde oluşacak bir boşluğu kabul etmeyeceğini, Hong Kong için de aynı durumun geçerli olduğunu söyledi.

Hong Konglular sokakta

Bu yasanın gündeme gelmesiyle birlikte koronavirüs salgınına rağmen hafta sonu binlerce kişinin katılımıyla protestolar düzenlendi. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği eylemde kimi protestocular gözaltına alındı.

Geçtiğimiz yıl da suç işlediğinden şüphe edilen kişilerin Çin’e iadesini öngören yasa tasarısı yüzünden Hong Kong’daki özgürlükleri baltalayacağı ve siyasi muhalefeti baskı altına alacağı endişesi taşıyan binlerce kişi tasarıya karşı geçtiğimiz yıl sokaklara dökülmüştü.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.