EnerjiManşet

Garanti BBVA’dan kömür yatırımı finanse etmeme taahhüdü

0

Garanti BBVA, sağladığı yeşil sendikasyon kredisi kapsamında kömür yatırımı finanse etmeme taahhüdünde bulundu. Ayrıca, banka 2019 yılı Entegra Raporu’nda tükettiği elektriğin yüzde yüz yenilenebilir enerji kaynaklı olması için elektrik alım anlaşmaları imzaladı.

Yeşil Ekonomi’nin haberine göre banka, 13 ayrı ülkedeki 28 ticari bankadan 367 gün vadeli, 594 milyon ABD Doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Banka tarafından yapılan açıklamaya göre kaynak Türkiye’de bir banka tarafından sürdürülebilirlik kriterleri kapsamında sağlanmış ilk kredi oldu.

Kömürlü termik santralleri finanse edemeyecek

Kredi sözleşmesindeki kriterler kapsamında Garanti BBVA elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerji payını asgari %80 düzeyine çıkarmak zorunda. Ayrıca banka bundan sonra yeni bir kömürlü termik santral projesini finanse edemeyecek.

Uluslararası bağımsız bir danışmanlık firması, mutabık kalınan kriterler üzerinden Garanti BBVA’nın performansını periyodik olarak değerlendirecek. Garanti BBVA performansını iyileştirerek taahhüt etmiş olduğu kriterleri yerine getirirse de kredi faizinde indirime gidilecek ve kredinin maliyeti azalacak.

2020’de yüzde yüz yenilenebilir enerji

Bankanın 2019 yılı Entegre Raporu’nda yer alan bilgilere göre Garanti BBVA 2020 yılında 852 şubesi ve 55 binasında tüketeceği yaklaşık 91 milyon kilovat-saat elektrik ihtiyacının tamamını Zorlu ve Bereket Enerji’den karşılayarak, tükettiği elektriğin yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklı olmasını sağlamak üzere elektrik alım anlaşmaları imzalamış durumda.

Banka bu şekilde 2020 yılında elektrik tüketimi kaynaklı 46 bin 100 ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonunu da engellemiş olacak.

5,2 milyar dolarlık yatırım

Yine rapordaki bilgilere göre banka 2014 yılından beri kömür santrallerine finansman sağlamadı ve yeni elektrik üretim yatırımları için sağladığı proje finansmanının tamamını yenilenebilir enerji projeleri oluşturdu. Yenilenebilir enerji yatırımları için sağladığı toplam finansman da 5.2 milyar ABD Dolarına ulaştı.

Bununla birlikte banka geçmişte toplam kurulu güçleri 6.000 MW düzeyinde olan İskenderun, Silopi, Göynük, Zetes III, Aliağa İzdemir ve Atlas kömürlü termik santrali yatırımları ile Yeniköy, Kemerköy, Kangal ve Seyitömer termik santrallerinin özelleştirme projelerinin finansmanlarında yer almıştı.

Sürdürülebilirlik kriterli krediler artışta

2017 yılında uygulamaya geçen sürdürülebilirlik bağlantılı kredi uygulamasında ilk yıl 5 milyar dolarlık piyasa büyüklüğü oluşmuştu. 2018 yılında 42 milyar dolara ulaşan piyasa büyüklüğü 2019 yılında ise ise 122 milyar dolara yükselmişti.

Bununla birlikte Garanti BBVA Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası Grubu içinde yer alan Uluslararası Finans Kuruluşu’ndan da toplamda 105 milyon ABD doları tutarında kaynak sağladı. Banka bu kaynağı Covid-19 salgınından ekonomik olarak etkilenen küçük ve orta ölçekli işletmeler için kullandıracak.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.