ManşetDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkoloji

MNG Holding Kamilet Vadisi’ni çamura buladı

0

Artvin’e bağlı Arhavi ilçesinde bulunan ve yıllardır koruma altına alınması için mücadele yürütülen Kamilet Vadisi’nde MNG Holding tarafından dereye dökülen hafriyat ve yükleme havuzundan sürekli olarak taşırılan su dereyi çamura buladı.

Arhavi Doğa Koruma Platformu ise bölgede Orta Hidroelektrik Santrali (HES) işleten şirketin sözleşmede ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda yer alan kurallara uymadığını iddia ediyor.

Raporda şirket yol yapımında ortaya çıkan hafriyatın önceden belirlenen depolama alanlarında muhafaza edileceği taahhüdünde bulunuyor. Ancak ortaya çıkan görüntüler hafriyatın vadi yamaçlarından aşağıya döküldüğünü ortaya koyuyor.

Uyanık: Çamurlu su denize akıyor

Yeşil Gazete’ye değerlendirmede bulunan Arhavi Doğa Koruma Platformu’dan Akif Uyanık şirketin çalışmaları bir buçuk iki ay önce tamamladığına dair haber aldıklarını söyledi. Uyanık, “Aralıksız çalıştıkları sürede çıkan hafriyatı vadi tabanlarına gelişigüzel yığmışlar. Yükleme havuzundan sürekli olarak taşırılan su ile bu hafriyatı dereye akıtıyorlar. 20 kilometre boyunca çamurlu akan su denize kadar ulaşıyor” dedi.

Bu durumun Vadi’nin ekolojisinin yanı sıra bölge halkı için de tehdit oluşturduğunu söyleyen Uyanık “Balıkçılar ayrı muzdarip, bölge halkı ayrı. Doğu Karadeniz’de çay sezonu başladı. İnsanlar sıcaklıklar 20 derecenin üzerine çıktığında nemden dolayı çalışma sonrasında dereye girip serinliyordu. Ortada yüzülecek dere kalmadı” ifadelerini kullandı.

Mahkemenin iptal ettiği HES yeniden onaylandı

Bölgedeki HES’in yapımına karşı da uzun soluklu bir mücadele yürüttüklerini belirten Uyanık, projenin 2014 yılından beri gündemde olduğunu söyledi. İmar planlarının ve orman izinlerinin iptal edilmesi gibi hukuki kazanımlarına rağmen şirket yeniden başvuruda bulundu.

Uyanık “2015 Kasım ayında Artvin İl Genel Meclisi’nde AKP iktidarının oyuyla şirket yeniden onay aldı. 2016 yılında da tekrar çalışmaya başladılar ve bir iki ay öncesinde projeyi tamamladılar” dedi.

Milli Park olmasına bakanlık engeli

Bölge halkı ve sivil toplum örgütleri bu süreçte Kamilet Vadisi’nin SİT Alanı ilan edilmesi için 2011 yılının Ağustos ayında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’na başvuruda bulundu. Ancak başvurada kısa bir süre sonra SİT alanı ilan etme yetkisi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Tabiat Komisyonları’na verildi.

Ayrıca 2012 yılında da bölgenin Milli Park ilan edilmesi için Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de başvuruldu. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın alanda HES planlanması yapılması gerekçesiyle verdiği olumsuz görüş sebebiyle vadi Milli Park ilan edilemedi.

İki vadiye toplam beş HES

Arhavi’de şu anda Kamilet Vadisi ve paralelindeki Durguna Vadisi’nde toplam beş ayrı HES projesi bulunuyor. Bu projelerden üç tanesi Durguna Vadisi’nde, son yapılan Orta HES projesi ile Kavak HES projesi ise Kamilet Vadisi’nde yer alıyor.

Akif Uyanık vadiler hakkında “İki vadide eşsiz özellikler barındırıyordu ve çok özeldi. Bu vadiler dünyanın neresinde olursa olsun korunurdu diye düşünüyorum. Ama burada büyük bir yıkıma uğradılar” dedi.

Kamilet Vadisi’nde yapılan Kavak HES inşaatı

‘Kalanının koruma altına alınması gerek’

Vadinin geri kalanının korunma altına alınması gerektiğini belirten Uyanık, “Hala el değmemiş güzellikte bölümler var. Buraların korunması gerekiyor. Hali hazırda yol açıldığı için kalan kısımları da tahrip etmek istemelerinden endişeleniyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Uyanık, şu anda Kamilet Vadisi’nde yaşanan tahribatın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Su İşleri’nin (DSİ) denetim eksikliğinden kaynaklandığını ve konuyla ilgili Artvin DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ve Artvin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuru yaptıklarını belirtti.

Platform, ÇED Raporunda belirlenen kurallara aykırı olarak yapılan işlemler için şirkete karşı gerekli yaptırımların uygulanmasını, tesisin ise işletmeye kapatılmasını talep ediyor.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.