Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünyada koronavirüs: Amerika kıtası halen büyük risk altında

0

Dünyada koronavirüsten ölenlerin sayısı 353 bin 54’e ulaştı. Toplam vaka sayısı ise 5 milyon 718 bin 989 oldu. Listenin başında ABD geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Amerika Kıtaları Direktörü Carissa Etienne, Latin Amerika ülkelerindeki enfeksiyon sayısının Avrupa ve ABD’yi geçtiğini belirterek, “Bölgemiz Covid 19 salgınının yeni merkezi haline geldi. Şimdi, ülkelerin kısıtlamaları hafifletmesinin zamanı değil” dedi.

Etienne vaka sayılarında Rusya’yı geçerek ABD’nin ardından ikinciliğe yükselen Brezilya’nın durumuna dikkat çekti ve Peru, Şili, El Salvador, Guatemala ve Nikaragua‘daki durumun da endişe verici olduğunu ifade etti.

Kuzey ve Güney Amerika’da yer alan ülkelerde, şu ana dek 2.4 milyondan fazla Covid 19 vakası tespit edildi. Ölü sayısı ise 140 binin üzerinde.

ABD’de ölenlerin sayısı 100 bini aştı

ABD’de salgında ölenlerin sayısı 100 bini aşarken, Covid 19 teşhisi konulanların sayısı da 1 milyon 713 bini buldu. Hayatını kaybedenlerin sayılarında ABD’yi 37 bin 48 ile İngiltere, 32 bin 955 ile İtalya ve 27.117 ile İspanya izliyor.

Öte yandan son günlerde düşen vaka ve ölü sayılarına rağmen New York eyaleti ülkedeki salgının sıcak noktası olmayı sürdürüyor. Yaklaşık 368 bin kişiye Covid 19 teşhisi konulan New York’ta, 29 binden fazla kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

New York kenti yakınlarındaki Hart Island’da, koronavirüs nedeniyle ölenlerin defni için açılan toplu mezarların havadan görüntüsü

Salgının bir diğer sıcak noktası New York’un komşusu New Jersey’de ise 155 binden fazla vaka tespit edildi. Eyalette vefat edenlerin sayısı da 11 bini geçti.

Putin: Zirve noktasını geçtik

Rusya’da da son 24 saatte 8 bin 338 kişide Covid 19 tespit edildi, ölü sayısıysa 3 bin 968’ye yükseldi. Ülkede genelinde ve Rus ordusunda durumun stabil olduğunu belirten Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Uzmanların görüşüne göre, Rusya’da salgın zirve noktasını geçti” dedi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile video konferans görüşmesi yapan Putin, Sovyetler Birliği’nin 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası‘nı mağlup etmesinin 75. yılı nedeniyle yapılması planlanan askeri geçit törenlerinin ülke genelinde 24 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

İspanya yas tutuyor

Koronavirüse karşı en çok can kaybı veren ülkelerden olan İspanya‘da salgında ölenler için 10 günlük resmi yas ilan edildi. Hükümet, yas sürecinde kamu binalarında ve donanmaya ait gemilerde bayrakların yarıya indirileceğini açıkladı.

Yas, ülkede ölen 26 bini aşkın kişinin anısına düzenlenecek devlet töreniyle son bulacak.

Almanya’da tedbirler Temmuz’a kadar uzatıldı

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in salgına karşı alınan önlemleri 5 Temmuz’a kadar uzatmayı planladığını açıkladı. Berlin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Seibert, sosyal mesafe, temas kısıtlamaları ve hijyen kurallarının herkes için bağlayıcı olacak şekilde bu tarihe kadar devam edeceğini belirtti. Seibert, “Birlikte sağladığımız ilerlemeleri tehlikeye atmak istemiyoruz” dedi.

Almanya’da halihazırda aynı evde yaşayan aile üyelerinin ve iki ayrı hanede yaşayanların bir araya gelmesine izin veriliyor, ancak kişilerin aralarına en az 1.5 metre mesafe koyması isteniyor.

Merkel ise “Salgının henüz başlangıcındayız” dedi ve dikkatli olunması gerektiği yolunda uyarıda bulundu. Merkel, sosyal mesafe kurallarına uymak ve maske takmak gibi önlemlere hala ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

İngiltere’de tedbirler haziranda gevşiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kısıtlamaların gevşetilmesi kapsamında, pazarların ve otogalerilerin 1 Haziran’dan itibaren açılabileceğini söyledi. Johnson, hem dükkan sahiplerinin hem de müşterilerin, belirlenen kurallara uymak zorunda olduğunu hatırlattı.

Daha önce de ülkedeki bazı ilkokulların 1 Haziran’da kademeli olarak eğitime başlayacağı açıklanmıştı.

İsveç’te ölü sayısı dört bini geçti

Salgına karşı katı önlemler almayan İsveç’te ise ölü sayısı dört bini geçti. İsveç Kamu Sağlığı Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre, son bir gün içinde 31 kişinin ölmesiyle toplam sayı 4 bin 29’a yükseldi.

10.23 milyon nüfuslu ülkede, vaka sayısı ise son 24 saatte 33 bin 459’dan 33 bin 843’e çıktı.

İsveç hükümeti, virüse karşı “sürü bağışıklığı” stratejisini benimsiyor. Hükümet, bu yöntem sayesinde virüsün toplumda sağlık sistemini çökertmeyecek bir hızda yayılacağını, böylece yaygın bağışıklık sağlanarak ikinci bir dalganın önleneceğini savunuyor.

Yunanistan turistleri kabul edecek

Salgın nedeniyle duran turizmi hareketlendirmeyi amaçlayan Yunanistan da, haziran ortasından itibaren 20 ila 25 ülkeden turist kabul edeceğini duyurdu.

Yunanistan’da 14 gün karantina kuralının uygulanmayacağı seyahatlerin, haziran ayının ortasından itibaren başlayacağını belirtildi. Ekonomisinin yüzde 20’si turizm gelirlerinden oluşan Yunanistan’da, önümüzdeki günlerde hangi ülkelerden turist kabul edileceğine dair listenin yayınlanacağı belirtildi.

Yunanistan; İtalya, İspanya ve Hollanda haricinde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke vatandaşlarını ise 14 gün karantinada kalmaları koşuluyla ülkeye kabul edecek. İngiltere ve AB üyesi olmayan ülke vatandaşları ise Yunanistan’a giremeyecek. 

İsviçre’de seks işçileri sosyal mesafe kurallarına uyacak

Salgında şimdiye kadar bin 917 can kaybının yaşandığı İsviçre‘de ise seks işçilerinin çalışma ve yaşam şartlarını iyileştirmek için faaliyet gösteren ProKoRe derneği, işbaşında sosyal mesafe kurallarına mümkün olduğu kadar uyulması amacıyla bir kılavuz hazırladı.

REMY GABALDA / AFP

Kılavuz, salgın günlerinde sektörde uyulması gereken hijyen kurallarına dair detaylı bir liste içeriyor. ProKoRe, genelevlerin, bu şartlara uyma garantisi vermeleri halinde, 8 Haziran’da duyurulacak olan, karantina tedbirlerinin ikinci etabında yeniden açılacak sektörlere dahil edilmeleri için  İsviçre hükümetine çağrısı yaptı.

You may also like

Comments

Comments are closed.