TürkiyeManşet

Yeni araştırma: Kendisini ikinci sınıf vatandaş hissedenlerin oranı yüzde 40’tan fazla

0

Denge ve Denetleme Ağı (DDA), geçtiğimiz 10 yılda vatandaşın demokrasi algısının nasıl değiştiğini incelediği Türkiye’de Demokrasi Talebi Raporu‘nun sonuçlarını paylaştı. Rapora göre, kendisini ikinci sınıf vatandaş hissedenlerin oranı yüzde 40’ın üzerinde.

KONDA’nın 2010-2019 yılları arasında 250 bini aşkın kişiyle yaptığı yüz yüze görüşmelerin sonuçlarıyla hazırlanan raporun sonuçları yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle video konferans yöntemiyle basına duyuruldu.

Beş başlıkta demokrasi algısı

Dr. Meltem Ersoy’un sunduğu raporu, KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman değerlendirdi.

Rapor; “Hukukun üstünlüğü”, “Eşit vatandaşlık”, “İfade özgürlüğü”, “Örgütlenme özgürlüğü” ve “Yerel yönetimler” konu başlıklarını inceliyor.

‘Adil yargılama talebi çok yüksek’

Rapora göre 2010 yılında “Adalet sizin İçin ne anlama geliyor” sorusuna çoğunlukla; “Herkesin dini, kökeni, cinsiyeti, fikri, dili, rengi ne olursa olsun eşit olması” yanıtının alındığı raporda, 2016 yılında da cevapların değişmediği gözleniyor.

“Mahkemeler insanların ekonomik durumuna göre farklı karar veriyor mu?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 59’u ise, ‘evet’ diyor.  Dr. Meltem Ersoy, “Mahkemelerde bir eşitlik talebinin olduğunu, ancak tam bir inanç olmadığını görüyoruz” diye yorumluyor. Ersoy, olduğunu ifade ediyor.

‘Vatandaş Müslüman olmalıdır’

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde yedisi, “Din, etnik köken gibi kriterler vatandaşlık kriteri olarak ne kadar önemlidir” diye sorulduğunda, ‘Vatandaş kesinlikle Müslüman olmalıdır’ diyor. Etnik köken ise yüzde 40’lık bir oranda önemli görünüyor.

Türkiye’nin demokrasi talebinin ölçüldüğü rapora göre; ‘Kimler vatandaş olabilir’ sorusuna; ‘Türk ırkından olmak gerekir’ diyenlerin oranı yüzde 62 iken, ‘Türkçe bilmeyenler olmasın’ diyenlerin oranı ise yüzde 65.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.