TürkiyeManşet

TMMOB: Seçim usullerine yönelik yasa değişikliği durdurulsun!

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baroların ve meslek örgütlerinin seçim usullerinin yeniden belirleneceğini açıklamasının ardından bu örgütlerle ilgili Meclis‘te tasarılar hazırlanmaya başladı. Söz konusu yeniden düzenleme girişimlerine baroların ardından bir tepki de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nden (TMMOB) geldi.

TMMOB, Birliğin yetkilerini daraltan ve seçim sistemini değiştiren 12 maddelik tasarıyla ilgili bir açıklama yayınlayarak yapılmak istenen düzenlemeleri eleştirdi.

‘Bakanlıkların vesayetinde olmak ismiyoruz’

Açıklamada kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının meslek sahibi milyonlarca insanı temsil eden Anayasal kurumlar olduğu vurgulandı. Siyasi iktidar, bu durumu kendilerine engel olarak gördüğü belirtilen metinde “bu kurumların bağımsızlığını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır” denildi. Açıklamanın devamında şöyle denildi:

Meslek alanımızı düzenleme adına yaptığımız belge hizmeti, yetkilerimizin elimizden alınması, denetim adı altında bakanlıkların vesayeti altına sokulmaya çalışılmamız ve seçim sistemlerimizin değiştirilmeye çalışılması kabul edilemez ve antidemokratik bir uygulamadır.

‘Tartışmasız olarak tümüyle reddediyoruz’

Açıklamada, TMMOB yasasında değişikliği öngören yasanın esas amacının, Birliğin “topluma ve doğaya ait olanı koruma çerçevesinde attığı adımları, yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin yok edilmesine karşı duruşunu ve kamusal yaklaşımını engellemek” olduğu belirtildi.

Meslek odalarının yasa değişikliği ile işlevsizleştirilmek istendiğinin savunulduğu açıklamanın sonunda şöyle denildi:

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası şubeleri ve bölge temsilcilikleri olarak meslek odalarını vesayet altına almak adına yapılması planlanan yasa düzenlemelerini hiçbir şekilde kabul etmiyor ve tartışmasız olarak tümüyle reddediyoruz. Meslek örgütlerimize yapılan hiçbir engelleme bizlerin bilimden, emekten, doğadan yana mühendisliği örgütlememize, bilgi birikimimizi toplumla, toplum ve doğanın yararına kullanmamızı engelleyemeyecektir.

Açıklamayı imzalayan şubeler şu şekilde:

TMMOB KMO Ankara Şubesi, TMMOB KMO Denizli Şubesi, TMMOB KMO Ege Bölge Şubesi, TMMOB KMO Güney Bölge Şubesi, TMMOB KMO İstanbul Şubesi, TMMOB KMO Bursa Şubesi, TMMOB KMO Kocaeli Şubesi, TMMOB KMO Samsun Şubesi, TMMOB KMO Trakya Bölge Şubesi, TMMOB KMO Eskişehir Bölge Temsilciliği, TMMOB KMO Trabzon Bölge Temsilciliği, TMMOB KMO Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilciliği.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.