YerelDoğaDoğa MücadelesiManşet

Ordu’da altın madeni yakınındaki bal ormanları yandı

0

Ordu Ünye’deki Erenyurt Sarıhalil Mahallesi’ndeki Seyirlik Ormanı’nda dün çıkan yangında 150 dönümlük alan yanıp kül oldu. İlçedeki altın madenine yaklaşık 500 metre mesafede çıkan ve bugün söndürülen yangınla ilgili olarak CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Birgün‘den Dilan Esen‘e konuştu.

Adıgüzel, maden arazisini genişletmek için ormana “sabotaj yapıldığını” öne sürdü. Yangının dün saat 14.00 sularında başladığını söyleyen Adıgüzel, Orman İşletme Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine bilgi verdiğini ve gece boyunca yangını söndürebilmek için helikopter talep ettiklerini ancak gönderilmediğini söyledi:

Gece boyunca yolun açıldığı ve kontrol altına alındığı söylendi. Sabah ise tekrar büyüdüğünü öğrendim. Yangın yerine gittiğimde bölgedeki itfaiye ve iş makinasının çalışmadığını gördüm, bozuk olduğu söylendi.

‘Kesinlikle sabotaj’

Adıgüzel Karadeniz’de iki gün boyunca yangın çıkmadıktan sonra tek bir yerin yandığını, oranın da altın madeninin yakınında olduğuna dikkat çekti ve şöyle dedi:

Altın madeni üç tarafa dayandı. Doğu, kuzey, güney; üç tarafta da köy var. Bir tek batı tarafı açık ve yangın da batıya çıkıyor. Bu bölge kestane bal ormanı ancak bu bölgenin telef olması halinde yeni bir düzenleme yapılıp yasal yollardan istenebilir. İnsanın aklına böyle bir kurgu geliyor.

Adıgüzel ayırca, bir önceki günden bu yana pek çok kuruma ulaştığını ancak sonuç alamadığını, yangına zamanında müdahale edilmediğini söyledi.

‘İkinci bir yangın çıkarsa faili bellidir’

Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Sözcüsü Osman Güvenalp de yangın çıkan bölgenin bir tarafının tarihi dokusu olan sit alanı diğer tarafının ise bal ormanları olduğunu vurguladı. Güvenalp bölgeye gittiklerinde itfaiyenin çalışmadığını gördüklerini söyledi:

Sorduğumuzda aracın oraya girmediğini söylediler. Yangını söndürmeleri için üç dört kişi görevlendirilmiş ve geceden beri sadece onlar ilgileniyordu. Alt kısma indiğimizde bölge bölge yangınların olduğunu gördük. Yukarı kısma çıktığımızda mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini gördük. Milletvekili Mustafa Bey’in müdahaleleri sonucu araöz gönderdiler.

Güvenalp de zamanında müdahale edilseydi yangının bu kadar uzun sürmeyeceğini söyledi ve “Burada bir yangın çıktı faili meçhuldür ama ikinci bir yangın çıkarsa faili bellidir” dedi.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.