Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Yurtdışından gelen vatandaşlara yurtlarda izolasyon kalkıyor

0

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgını kapsamında yurtdışından planlı uçuşlarla ülkeye gelen vatandaşların 14 günlük izolasyonlarının, artık Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yapılmayacağını bildirdi.

Bu kişiler, artık havaalanlarında muayene edildikten sonra evde kendilerini izole edecek ve izlenecek.

Şüpheliler hastaneye yönlendirilecek

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün ilgili kurumlara gönderdiği resmi açıklamaya göre, yurtdışından planlı uçuşlarla yeni gelecek olan kişiler için yapılacak uygulamanın esasları şu şekilde olacak:

  • Havaalanı içinde belirlenen alanlarda muayeneler yapılacak ve semptomlar değerlendirilecek, muayenesi yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi‘nce (HSYS) sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak.

  • Havaalanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişiler, havaalanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığıyla il sağlık müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.
  • Yapılan değerlendirmede herhangi bir semptom belirlenemeyen kişilere onam formları imzalatılacak ve kendi imkanlarıyla evlerine ulaşmaları, kendi evlerinde 14 günlük izolasyonları sağlanacak ve bu süre içinde aile hekimleri tarafından izlemleri yapılacak.

Talimatlara uymayanlara para cezası

Yurtdışından planlı uçuşlar ile daha önce gelmiş olan ve halen yurtlarda kalmakta olan kişiler için ise uygulama esasları şu şekilde olacak:

  • PCR taraması, yurtta herhangi bir pozitif vaka olmasına ve 14 günlük karantina sürelerinin tamamlanıp tamamlanmamasına bakılmaksızın, yurtta kalan kişilerin tamamına yapılacak. Tarama sonuçları pozitif olan kişiler hastanelere alınacak, tanı ve tedavi işlemleri başlatılacak.
  • Negatif olan kişiler ise temaslı olarak kabul edilip ikinci bir 14 günlük izolasyon ve izlem için onam formları imzalatılarak evlerine gönderilecek.

Öte yandan, Covid 19 hasta temaslısı olarak değerlendirilen ancak hastanede yatması gerekmediğinden sağlık ekibince evde izlenmesine karar verilen kişilerin (…) imzalaması gereken “Evde Covid 19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu” da yazının ekinde yer aldı.

Yazıda, onam formunda yer alan talimatlara aykırı hareket eden kişilere 3 bin 150 lira idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.