ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Maraş’ta taş ocağına verilen ÇED Olumlu kararı köye geç gitti, halka itiraz için üç gün kaldı

0

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan ve deprem bölgesinde yer alan Çöçelli köyünde yapılmak istenen taş ocağı için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Çinko, Çimento ve Beton Sanayi Ticaret A.Ş tarafından yapılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine karşı çıkan köy halkı taş ocağının geri dönüşü olmayan zararlar yaratacağını belirtiyor. Tepki gösterdikleri diğer bir durum ise itirazlarını sunmak için yalnızca üç günleri olması.

Üç günlük itiraz süresi

6 Mayıs tarihli ÇED Olumlu kararının 10 gün askıda kalacağı belirtildi. Kararın köy halkına ulaşması ise 13 Mayıs’ta oldu. Yani köylülerin itiraz etmesi için yalnızca üç gün süreleri oldu. Köy sakinleri kararı kendilerine önceden haber vermeyen köy muhtarını sorumlu tutuyor.

Çöçelli Köyü sakinleri “Köye ÇED raporu gelmiş ama gelene kadar neredeyse itiraz tarihi bitmiş. Bu sorun yalnızca Çöçelli‘lerin değil aynı zamanda çevre köylerinde ortak sorunudur” ifadeleri kullanıldı.

‘Su varlıklarına zarar verecek’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na (CİMER) başvuran bölge halkı, “Köyde geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Taş ocağının olduğu yerleşim alanlarında orman alanları azalır; yağışlar ise su baskınları, sel ve toprak kayıplarına neden olur” dedi. Verilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Taşocağı, patlamalar sonucunda mağara sistemlerini bozar, çökmelere ve suyollarının değişmesine, suyun derinlere karışmasına neden olur. Bu da su kaynaklarını kullanan çiftçilerimizin zarar görmesine neden olacaktır. Patlama sonucu oluşan sarsıntılar ile zaten birinci derece deprem bölgesi ve fay hattı üzerinde olan köyümüzde depremlere davetiye çıkacaktır.

Köyümüzde bulunan Bağlama Gölü, Gaziantep’in de içme suyunun bir kısmını karşılamaktadır. Bağlama Gölü’nde endemik bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır. Bu nedenle köyümüzde taşocağı yapımını istememekteyiz.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.