Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dünya normalleşirken sağlıkçılar uyarıyor: Salgın henüz bitmedi

0

Salgına karşı birçok ülkede normalleşme yolunda adımlar atılırken, dünya çapında vaka sayısı 5 milyonu geçti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus son günlerde dünya genelindeki vaka sayısındaki artışa dikkati çekti ve daha gidilecek uzun bir yol olduğunu söyledi. Ghebreyesus DSÖ’ye son 24 saatte 106 bin yeni vaka bildirildiğini ve bunun salgın başlangıcından bu yana bir günde görülen en yüksek rakam olduğunu belirtti. 

‘Kesinlikle bitmedi’

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Başkanı Doktor Andrea Ammon da, Avrupa‘nın ikinci bir koronavirüs dalgasına hazırlanması gerektiği uyarısında bulundu. Guardian‘a konuşan Ammon, “Bana göre asıl soru, ikinci dalganın ne zaman başlayacağı ve ne kadar büyük olacağı” dedi.

“Kıyamet tablosu çizmek istemediğini söyleyen Ammon, “Ancak tamamen rahatlamamız gereken bir zamanda değiliz (…) insanlar sorunun bittiğini düşünüyor. Ama bitmedi, kesinlikle bitmedi” diye konuştu. 

ABD’de ölü sayısı 100 bine yaklaştı

Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de ölü ve vaka sayısı artmaya devam ediyor. ABD’de virüs bulaşan kişi sayısı 19 bin 974 artarak 1 milyon 572 bin 114’e yükseldi. Son 24 saatte 1530 kişinin daha ölmesiyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 93 bin 594’e çıktı.

Öte yandan ABD hükümeti, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği ve ilaç şirketi AstraZeneca ile birlikte çalıştığı Covid 19 aşısından 300 milyon doz sipariş ettiğini duyurdu.

Sağlık bakanlığı yetkilileri ilk dozların ekim ayında hazır olmasını beklediklerini belirtti. Açıklamada, AstraZeneca ile yapılan bu anlaşmanın 2021’de güvenli, etkili ve yaygın bir aşıya sahip olabilmek adına önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Faşist başkanın ihmalkarlığı sayıyı arttırdı

Son veriler, Latin Amerika ülkelerindeki toplam vaka sayısının, bugüne dek salgının merkez üsleri olan Avrupa ve ABD’yi geçtiğini gösteriyor. Uzmanlar, bunun küresel salgında yeni bir safha olduğunu söylüyor.

Latin Amerika’daki yeni vakaların büyük çoğunluğu ise aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgını ciddiye almayan politikalarının etkili olduğu Brezilya‘da görüldü. Brezilya son olarak 888 yeni ölüm bildirdi.

‘Aşının bulunmasını bekleyemeyiz’

İtalya ise 3 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği üyesi ülkelere sınırlarını zorunlu karantina şartı olmadan açacağını duyurdu.

Ekonomiyi canlandırma planının bir parçası olarak alınan kararla ilgili Başbakan Giuseppe Conte “Riski kabul etmek zorundayız. Bir aşı bulunmasını bekleyemeyiz. Aksi takdirde ekonomiyi canlandırmamızın çok zor olacağı bir pozisyona gelebiliriz” dedi.

İspanya’da beşinci kez olağanüstü hal

İspanyol Meclisi ise, koronavirüs salgını nedeniyle 14 Mart’tan bu yana uygulanan ve 24 Mayıs’ta süresi dolacak olağanüstü halin iki hafta daha uzatılmasına onay verdi. Böylelikle İspanya’da olağanüstü hal durumu beşinci kez uzatılmış oldu.

Başbakan Pedro Sanchez, salgında yürütülen politikalarda “zamana karşı yarışta kaynak yetersizliği ve alınan bazı acil önlemlerin karmaşıklığından”  ötürü vatandaşlardan özür diledi.

Almanya’nın ekonomisi düze çıkıyor

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ise salgının özel sektörde yarattığı daralma, karantina tedbirlerinin gevşemesiyle hafifledi.

Hükümet salgın nedeniyle Alman ekonomisinin “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert daralmayı” kaydedeceğini tahmin ediyor. Hükümetin tahminlerine göre ekonomi bu yıl yüzde 6.3 daralacak.

Afganistan’da yatak kalmadı

Afganistan Sağlık Bakanlığı, ülkede koronavirüs hastalarını tedavi etmek için ülkenin pek çok yerinde hastane yatağı kalmadığını açıkladı. Guardian‘ın haberine göre Afganistan’da yetkililer ülkede Covid 19 nedeniyle bir “insani felaket” yaşanmasının an meselesi olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Wahif Majroh, “Ülke genelinde özellikle de Kabil‘de Covid 19 hastaneleri dolup taşmış durumda. Acil olarak yeni hastaneler yapılması gerekiyor. On gün önce boş yatakları olan hastanelerde şimdi hiç kalmadı” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.