Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Şehirler arası seyahatlerde HES kodu geliyor

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına karşı sekiz haftadan bu yana devam eden tedbirlerle ilgili olarak “Mücadelenin bütün taraflarının işbirliği ve herkesin kendi sorumluluğunu üstlenme ciddiyeti başarı getirdi” dedi. Koca salgının “ikinci döneminde” de “Hayat Eve Sığar” şiarıyla alınacak tedbirler sayesinde sonuç alındığını söyledi.

Bakan Koca, normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili  olarak da şunları söyledi: “Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek” dedi.

65 yaş üzerine ‘memleket izni’

Sağlık Bakanı, 65 yaş ve üzeri yurttaşlara da seyahat izni vereceklerini belirterek “Memleketlerine gideceklere,  bir ay dönmemek üzere, bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak” diye konuştu. Fahrettin Koca, Covid-19 testleriyle ilgili de “Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Ev hayattır

Evin hastalığa karşı “hayat” olmaya devam edeceğini söyleyen Koca, yeni vaka sayılarındaki düşüşün büyük bir başarı olduğunu kaydetti ve “Dün, 1000’in biraz üzerinde olan bu sayı, 1000’in altına düştüğünde bu, nihai başarının işaret fişeği olacaktır” dedi.

Koca, can kayıpların azaldığını ve virüs nedeniyle hiç can kaybının olmayacağı günlerin geleceğini düşündüklerini söyledi ve “umutsuz tek gün yaşamadıklarını” söyledi.

‘Hayatı yeniden planlıyoruz’

Koca karantina tedbirlerinin gevşetilmesiyle ilgili olarak da “Gelinen noktada tedbirlerin en az meşakkati içereceği sonuçlara odaklandık” dedi ancak risklerin altını çizdi:

Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor. Uzmanlar böyle bir varsayımda bulunamıyor. Eğer bu öngörülebilir olsaydı, bu büyük riske karşı mücadelenin tam olarak sonuçlanması beklenirdi, ancak (…) bu virüsün ne zaman etkisiz hale getirileceğini bilmek mümkün değildir. Mücadelenin ne kadar süreceğini bilmediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz.

Erken umut tedbirleri önemsiz kılmasın. Hala binlerce doktor ve sağlık personelimizin evlerine döndüğünde çocuklarına sarılamadığını unutmayın. Aramızda dolaşan insanlara hala tanı konuyor, virüs hala dolaşımdadır.

‘Hürmet ve tebessüm dolu bakış…’

Koca yeni vaka sayısının azalmasının da güvence anlamına gelmediğinin altını çizdi ve bir kez daha 1.5 metrelik sosyal mesafenin ve maskenin önemine değindi. Özellikle bayramda azami dikkat gösterilmesi gerektiğini belirten Koca, “Bayram günleri virüsün yendien yayılma günleri olmamalı. Bu bayramları eski bayramlar gibi kutlarsak hastalığın yükselişe geçtiği günlere dönebiliriz” dedi.

Koca bayramda evlerde kalınması ve bayram kutlamalarının ziyaretlere gidilerek yapılmamasını gerektiğini, “el öpme ve sarılma” gibi jestlere de ara verilmesi gerektiğini söyledi: “Hürmet ve tebessüm dolu bakışın mesafeyi aradan kaldıracağı bir bayram olacak”.

Bilim Kurulu işyerleri için afişler ve rehberler hazırlayacak

Bayram sonrasında açılacak olan işyerleriyle ilgili de konuşan Koca, Bilim Kurulu’nun, halihazırda kapalı olup ilerde açılabilecek işyerleri hakkında rehberler hazırladığını söyledi. Bakan ayrıca, işyeri girişlerine; mekanın durumu, çalışma saati ve bir arada bulunacak azami insan sayısının üzerinde yazılı olduğu afişlerin asılacağını belirtti.

Koca, uçak ve seyahatlerde de firmalar tarafından yolcuların sağlık kontrolünün yapılacağını ve virüs bulaşan yolcu tespit edilirse temas ettiği kişilerin takiplerinin yapılacağını kaydetti.

Bulaşma katsayısı 0.72’ye düştü

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Koca, koronavirüsün yayılım hızıyla ilgili şu bilgileri verdi:  “Yer yer halk sağlığı hekimlerimiz arasında da tartışılagelen ama bu anlamda da önemli olduğu ifade edilen daha çok burada önemli olan hastalığın yayılım hızını gösteren bir katsayı. Bu kabaca R değeri olarak. R0 değeri, RT değeri var. Burada kabaca R değeri olarak söylediğimizde geçen bir oran vermiştim. Bugüne kadar ortalaması olan R değeriydi. Bugün itibarıyla R0 veya R değeri 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Her geçen gün oranın düştüğünü, giderek bulaşıcılık hızının azaldığını, sayıların düşmeye devam ettiğini gösteren bir oran.” 

You may also like

Comments

Comments are closed.