İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Osman Kavala için tahliye başvurusu

0

İş insanı, hak savunucusu Osman Kavala’nın avukatları Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, müvekkillerinin tahliyesi için yeniden başvuru yaptı. İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine hitaben verilen tahliye dilekçesinde, Kavala hakkında kesinleşen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının da göz önüne alınarak derhal tahliyesine karar verilmesi gerektiği ifade edildi. 

Dilekçede ayrıca Silivri Cezaevi’nde Covid-19 pozitif vakaları saptandığı, bunun da Kavala’nın sağlığını riske atacağı belirtildi. 

AİHM, Gezi olaylarını sevk ve idare ettiği, darbeye ve hükümeti yıkmaya teşebbüs gerekçeleriyle 18 Ekim 2017’de gözaltına alınan ve 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti. Yüksek Mahkeme, makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklandığı ve Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu makul bir sürede incelemediği gerekçesiyle  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğine hükmetmişti. 

AİHM’nin “derhal serbest bırakma” kararı, 12 Mayıs’ta Türkiye’nin itirazının reddedilmesiyle kesinleşti.

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, AİHM’in kararından bir gün önce tahliyesine karar verilmesine rağmen, “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal ve Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme” suçundan aynı gerekçelerle tekrar tutuklandığı için halen Silivri Cezaevi‘nde bulunuyor. 

‘Gerekçeler aynı’ 

Hakimliğe iletilen dilekçede, Kavala’yla ilgili son tutuklama kararına gerekçe olarak gösterilen “Henri Barkey ile irtibatı olduğu iddiasının” tutuklamanın meşruluğunu haklı gösterecek içerikte olmadığının, AİHM kararıyla kesinleştiği ifade edildi:

Ortada bu iddialara yönelik kesinleşmiş bir AİHM kararı varken aynı gerekçelerle müvekkilin özgürlüğünden mahrum bırakılmasının her hal ve koşulda toplumsal vicdan ve adalet anlayışıyla örtüşmeyeceği açıktır.”

Dilekçede, AİHM kararlarının taraf devletlerce uygulanması gerektiğinin de altı çizildi ve buna dair kararlardan örnekler gösterildi. Dilekçede şu ifadeler kullanıldı: 

Kesinleşen AİHM kararına rağmen tutukluluğun devam ettirilmesi ile artık AİHS 18. Maddenin ihlali nedeniyle tutukluluğun siyasi olduğu ve Avrupa Konseyi Statüsü’nde kabul edilmiş olan 3. maddenin temeli hukukun üstünlüğü prensibinin terkedildiği açıklığına kavuşacaktır.”

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi izleme raportörleri de AİHM kararının aynı soruşturmayı kapsadığını belirterek Kavala’nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Osman Kavala, 1 Kasım 2017’den beri Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. 

You may also like

Comments

Comments are closed.