Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Çevre savunucularından Alamos Gold’a: Kazdağları’ndan çıkın!

0

209 kişi, sivil toplum kuruluşu ve platform ortak bir çağrı yayınlayarak, Kazdağları‘nda doğa tahribatına yol açan ve çevre savunucularının tüm itiraz ve direnişine rağmen bölgede madencilik faaliyetlerini sürdüren Alamos Gold‘un, Kazdağları‘nı terk etmesini istedi.

Türkiye‘nin bir çok bölgesinin altın madenciliği projelerinin tehdidi altında olduğunun belirtildiği açıklamada, bölgede faaliyetlerini sürdüren Alamos Gold’un, ruhsatının 13 Ekim 2019 tarihinde dolmuş olmasına rağmen Kirazlı’yı işgal etmeye devam ettiği belirtildi.

Şirketin çalışmalarının gözlenmesi ve olası orman katliamının engellenmesi için sürdürülen çadırlı nöbet eylemine karşı itibarsızlaştırma girişimleri olmuş ve ormanda “yasal olmayan konaklama” iddiasıyla defalarca para cezaları kesilmiştir. Son aşamada da Covid 19 bahanesiyle İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına dayanarak alanın tahliyesi istenmiştir. Bu karara Çanakkale’deki STK’lar ve alanda bulunanlar itirazlarını yapmış ve tahliye kararının mesnetsiz olduğunu belirtilerek alanda kalınmaya devam edileceği ifade edilmiş, buna rağmen nöbettekilere toplam 57 bin 240 liralık idari para cezası kesilmiştir.

‘Asıl gitmesi gereken Alamos Gold’dur’

Alanı tahliye etmesi gerekenler yaşam savunucuları değil, ruhsatı 13 Ekim 2019 tarihinde dolduğu ve yenilenmediği halde Kirazlı’yı işgal etmeye devam eden Alamos Gold’dur.

Salgın sürecinin doğanın korunmasının önemini gösterdiğinin savunulduğu açıklamada, altın madenciliği, termik santraller ve Rüzgar Enerjisi Santralleri‘nin (RES) Kazdağları’nın sonunu getireceği ifade edildi.

‘Kesilen cezalar iptal edilsin’

Çağrıda şu talepler yer aldı:

  • Kazdağları’ndaki tüm altın madenciliği projelerinden acilen vazgeçilmeli, tüm ruhsatlar ve tahsisler iptal edilmelidir.
  • Maden Yasası ve Yönetmeliği çevre ve ekoloji örgütleri, ilgili odaların ve baroların katılımıyla açık, demokratik katılımcı bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Altın madenlerinde kullanılan siyanürlü liç yöntemi, halk sağlığına bir tehdit oluşturduğu için yasaklanmalıdır.
  • Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik), Çanakkale Kirazlı’dan acilen tahliye edilmeli, şirketin tüm projeleri iptal edilmelidir.
  • Benzer projelerle başka şirketlerinin Kirazlı’ya göz dikmemesi ve ekosistemin tahribatının giderilebilmesi için Kirazlı Altın Madeni Projesi nedeniyle traşlanmış olan alan ekolojik yöntemlerle rehabilite edilmelidir.
  • Kirazlı ve çevresinde ve Kazdağları’nın diğer bölgelerinde ihtiyaç duyulan su, yol, gölet gibi alt yapı düzenlemeleri maden şirketleri eliyle değil, kamu eliyle yerine getirilmelidir. Kumarlar Köyü’nün su kaynakları ve meraları köylüye bırakılmalıdır.
  • Yöre halkının iş ve istihdam talebi, maden şirketleri üzerinden değil, yöreye uygun, ekolojik tarımı ve turizmi önceleyen projeler üzerinden kamu tarafından karşılanmalı, bölgede tarımsal üretim kooperatifleri özendirilmeli ve desteklenmelidir.
  • Yaşam savunucularına kesilen tüm cezalar iptal edilmelidir.

Geçen yılın ağustos ayında Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yüzbinlerce ağacın kesilmesinin ardından çevre savunucuları harekete geçmiş, Kazdağları’nda çadırlı nöbet (Su ve Vicdan Nöbeti) başlamıştı.

Çağrının imzacılarının listesine bu adresten ulaşılabilir.

You may also like

Comments

Comments are closed.