Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

Avukat Ebru Timtik için Yargıtay’a başvuru yapıldı

0

Ölüm orucundaki tutuklu avukat Ebru Timtik’in cezaevinden tahliye edilmesi için avukatları Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne başvurdu. Başvuru dilekçesinde virüs salgınının yarattığı ortama değinildi:

“İçinde bulunduğumuz pandemi nedeni ile cezaevi koşulları müvekkilim için yaşamsal risk oluşturuyor. Vücudunun zaten çok zayıflamış olduğu, bağışıklık sisteminin tamamen çöktüğü dikkate alındığında, olası bir hastalığı atlatması çok ama çok zor olacaktır. Yarın çok geç olabilir. Yaşamı geri getirmek mümkün değildir ve adaletsizliği telafi olanağı kalmadığında söylediğimiz sözlerin de bir önemi kalmayacaktır.”

Timtik’le birlikte meslektaşı Aytaç Ünsal da 108 gündür ölüm orucunda.

Avukat Timtik’e ÇHD davasında 13 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Ebru Timtik bugün itibariyle 139, meslektaşı; aynı davadan hüküm giyen Aytaç Ünsal da 108 gündür adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda. Cumhuriyet’in aktardığına göre, dilekçede ayrıca, Timtik ve aynı davada sanık olan diğer 19 meslektaşının yargılandığı yerel mahkemedeki duruşmalarda yaşanan hukuksuzluklar sıralandı. Ebru Timtik’in ölüm orucunda olduğu ve sağlıklı bir şekilde hayattayken mahkemenin acil olarak karar vermesinin elzem olduğu da vurgulandı.

Ne olmuştu?

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davada verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. Tebliğnamede sadece, TCK’nın 314/1 maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi. Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladi. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.