ManşetKadın

Kadınlardan çocuk istismarına karşı mor kurdelelerle sosyal mesafeli eylem

0

Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu koronavirüs salgını sebebiyle sosyal medya üzerinden gerçekleştirdikleri eylemin sonuncusunda istismara karşı çıkmak ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etmek için Kadıköy Emiönü İskelesi’nde bir araya geliyor.

20 Mayıs Çarşamba günü saat 19.00’da gerçekleşecek eylemde bir araya gelecek kadınlar gene koronavirüs tedbirlerini gözeterek bir buçuk metrelik mor kurdeleleriyle insan zinciri oluşturacak.

‘Çocuk yaşta evlilik yeniden meclis gündeminde’

Kadınlar yaptıkları çağrıda “Haklarımıza, hayatlarımıza sahip çıkmak için, meclis açılmadan çocuk istismarcılara affı asla kabul edemeyeceğimizi hatırlatmak için biz kadınlar bir kez daha sokakta olmaya çağırıyoruz” dedi.

‘İstismar affı kabul edilemez’

2016’dan bu yana karşı çıktıkları çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla getirilecek affın bayram sonrasında meclisin ilk gününde gündeme geleceği duyumunu aldıklarını belirten oluşum yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

İnfaz yasasının geçirildiği gece yarısı ortaya çıkan taslak, 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş, onlardan 15 yaş büyük erkeklerin ve suçu azmettiren ailelerin cezalarının sonradan evlenildiği durumda ertelenmesini, yani affedilmesini öngörüyordu.

‘Kız çocuklarını geleceksizleştirmek’

‘Bir kerelik af’ diye sunulan bu düzenlemelerin sonucu imam nikâhıyla evlilik yaşını 13’e indirmek, 13 yaşında kız çocuklarıyla 28 yaşında yetişkin erkeklerin evlendirilmesini yasallaştırmak, bu ülkede kız çocuklarını eğitimden uzaklaştırmak, yoksullaştırmak, geleceksizleştirmek olacak.

Aynı ortamda bir de kadınları ve çocukları şiddetten koruyan, şiddeti ortadan kaldırmak için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yükümlülüğünü devletlere yükleyen İstanbul Sözleşmesi’ne saldırılar artıyor.”

Bu durumu eleştiren Kadınlar Birlikte Güçlü oluşumu, herkesi kadınlara ve çocuklara yönelik müdahalelere tepki göstermek adına Çarşamba günü gerçekleştirecekleri eyleme çağırdı.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.