YerelEkolojiManşet

Ekoloji Birliği: Madran Dağı’nda vahşi madenciliğe hayır!

0

Ekoloji Birliği, Aydın’ın Çine ilçesi yakınlarındaki Madran Dağı’nda  feldspat ve kuvars madeni işletmek amacıyla yürütülen faaliyetler  hakkında bir açıklama yaptı.

Bileşenlerinden Aydın Çevre Platformu‘nun (AYÇEP) Çine’nin köylerinden Dedeler mevkiinde yaptığı keşifin sonuçlarını paylaşan Birlik, bölgede madencilik nedeniyle yaşanan yıkımı ortaya koydu.

‘Silikozis hastalığına sebep oluyor’

Madenciliğin hem doğa hem de insan sağlığını kötü etkilediği belirtilen açıklamada “Madran Kaynak Suyu’nun su toplama havzasında yapılan ve feldspat, kuvars çıkartılan bu vahşi madencilik, hem doğayı hem insan sağlığını oldukça olumsuz etkiliyor. Madenlerde çalışanlar dışında yörede oturan köylüler de silikozis hastalığına yakalanıyor” denildi. 

Civar köyler de etkileniyor

İncelemeler sonucunda hafriyat atıklarının gelişigüzel bir şekilde, dere yatakları dahil her tarafa atıldığı kaydedildi.Ayrıca bölgede toz emisyonunun yüksek olduğu, yağışlar sonucu oluşan erozyon ile atıkların çevreye iyice yayıldığı ve tarlaların zarar gördüğü belirtildi.

Şantiyelerde tuvalet vb. olmaması nedeniyle orman içlerinin bu amaçla kullanıldığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada dinamit ile yapılan patlatmaların da civar köyleri çok fazla etkilediği ve hasara yol açtığı ifade edildi.

Köylüler de rahatsız

Köylülerle konuyla ilgili görüşmelerin de yapıldığının belirtildiği açıklamada, köylülerin durumdan rahatsız olduğu ve madende çalışmasalar da akciğer hastalıklarına yakalandıklarını anlattıkları belirtildi.

Açıklamanın sonuç kısmında sağlığa ve çevreye zarar veren söz konusu projelerin derhal durdurulması ve şimdiye kadar yol açılan yıkımın telafi edilmesi talep edildi:

Aysim, Kaltun vb. gibi firmalar tarafından gerçekleştirilen ve doğa yıkımına yol açan, bölgenin içme sularını tehdit eden bu vahşi maden projeleri acilen durdurulmalı ve sağlığını kaybeden işçilerin tedavileri gerçekleştirilmeli ve tazminatları ödenmeli, mevcut çalışanlara yeni iş olanakları sağlanmalı ve yıkıma uğramış alanlar da acilen rehabilite edilmelidir.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.