ManşetDünya

Portekiz Avrupa’dan çöp ithalatını 2020 sonuna kadar askıya aldı

0

Düşük atık yönetim ücretleri nedeniyle genellikle diğer Avrupa ülkelerinden büyük miktarda çöp ithal eden Portekiz, 2020 yılı sonuna kadar çöp alımını askıya aldığını duyurdu.

Hükümet yaptığı açıklamada “Bu karar, atık işletme tesislerinde yeterli ulusal kapasiteye sahip olmamamızı sağlamayı amaçlıyor” dedi. Açıklamada ülkenin bu yılbaşından itibaren 246 bin ton çöpü geri çevirdiği belirtildi.

330 bin ton atık alınıyor

Avrupa’da bir ton çöpü işlemek için gerekli maliyet 80 Euro iken Portekiz’de bu işlem 11 Euro karşılığında yapılıyor. Hükümetin çevre ajansı APA, 2018 yılında tehlikeli maddeler içeren atıklar da dahil olmak üzere 330 bin ton yabancı çöpün diğer ülkelerden geldiğini söyledi.

Ancak tesisleri ful kapasite çalışan ülke, önümüzdeki yılın sonuna kadar dışarıdan herhangi bir atık kabul edilemeyecek.

Koronavirüs ile artan plastik kullanımı

Önlük ve eldiven gibi tıbbi koruyucu maddelerin yanı sıra evlerinde kalan insanların ev siparişlerini artırması ve paketli gıdaya yönelmesi sebebiyle birçok ülkede koronavirüs pandemisi sebebiyle plastik atık miktarında bir artış gözlendi.

Hükümet, pandemi sebebiyle atık azaltma ve geri dönüşüm hedeflerine ulaşmakta zorlanırken atık depolama ve atık yönetimi konusundaki yasalarını gözden geçirmek durumunda kaldı. Ayrıca bu tesislerde çalışan işçilerin sağlığını gözetmek amacıyla tesislerin çalışma kapasiteleri de düşürüldü.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.